Station Den Haag Mariahoeve

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
    Den Haag Mariahoeve   
Station Den Haag Mariahoeve
Afkorting Gvm
Opening 22 mei 1966
Perrons 3 (waaronder 1 eilandperron)
Perronsporen 4 (Sporenschema)
Spoorlijn Oude Lijn
Tramlijn  6 
Stadsbus(sen) 24
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Tramvervoerder HTM
- Busvervoerder HTM
Reizigers 3.148 (2018)[1] per dag
Ligging
Plaats Den Haag
Coördinaten 52° 5′ 26″ NB, 4° 22′ 11″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Den Haag Mariahoeve (Randstad)
Station Den Haag Mariahoeve
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Den Haag Mariahoeve is een spoorwegstation op de grens van Den Haag en Leidschendam-Voorburg aan de Spoorlijn Amsterdam - Rotterdam. Het station werd geopend op 22 mei 1966. Tussen 1987 en 1996 vonden er ingrijpende veranderingen plaats, mede door de spooruitbreiding naar vier sporen vanwege de aanleg van de Schiphollijn en de bouw van het nieuwe station Den Haag Centraal. Hierbij werd het oude stationsgebouwtje afgebroken en nadien opgebouwd en in een nieuw kantorencomplex opgenomen. Lag station Den Haag Mariahoeve de eerste jaren nog min of meer in de weilanden, na 1990 is het vrijwel helemaal omsloten door bebouwing.

Het station kent twee zijperrons en een eilandperron. Het eilandperron is medio jaren '90 in gebruik genomen toen ook het gedeelte van Den Haag Mariahoeve naar Leiden viersporig werd gemaakt. Daarvoor had het station alleen twee zijperrons met daartussen vier sporen waaronder twee passeersporen (daarbij was er ook al ruimte gereserveerd voor het eilandperron).

Treinen[bewerken | brontekst bewerken]

Het station wordt in de dienstregeling 2023 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
3300 Sprinter (NS) (Den Haag CentraalDen Haag MariahoeveLeiden Centraal – )HoofddorpSchiphol AirportZaandamPurmerendHoorn(Hoorn Kersenboogerd) 's Avonds na 20:00 uur en in het weekend wordt er niet gereden tussen Hoofddorp en Den Haag Centraal v.v. en tussen Hoorn en Hoorn Kersenboogerd
4600 Sprinter (NS) (Den Haag CentraalDen Haag Mariahoeve – )Leiden CentraalSchiphol AirportAmsterdam SloterdijkAmsterdam CentraalWeespAlmere CentrumAlmere BuitenLelystad CentrumZwolle Rijdt in de avonduren en het weekend ook van/naar Den Haag Centraal.
6300 Sprinter (NS) (Den Haag CentraalDen Haag Mariahoeve) Leiden CentraalHeemstede-AerdenhoutHaarlem Rijdt na 20:00 uur en in het weekend tussen Leiden Centraal en Haarlem.
Zie de categorie Station Den Haag Mariahoeve van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.