Station Voorburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
    Voorburg   
Station Voorburg
Afkorting Vb
Opening 1 mei 1870
Perrons 1 (eilandperron)
Perronsporen 2 (sporenschema)
Spoorlijn Gouda - Den Haag
Stadsbus(sen) 23 | 26 | 28
Streekbus(sen) 45 & 46
Vervoerders
- Treinvervoerder NS
- Busvervoerder HTM & EBS
Reizigers 1.170 (2022)[1] per dag
Ligging
Plaats Voorburg
Coördinaten 52° 3′ 59″ NB, 4° 21′ 31″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Voorburg (Randstad)
Station Voorburg
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Voorburg is een spoorwegstation in de Nederlandse plaats Voorburg, gelegen aan de spoorlijn Gouda - Den Haag. Het verzorgingsgebied van station Voorburg omvat naast Voorburg ook de kantoren in de Haagse Binckhorst.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Het station werd op 1 mei 1870 geopend. Het oorspronkelijke stationsgebouw en emplacement lagen op maaiveldniveau, met enkele zijsporen, waaronder een losweg. In deze periode had het hele stationsgebied een landelijk karakter, getuige foto's uit die tijd.

Hoewel het (nog) niet bewezen is, zou de toenmalige spoorwegmaatschappij, de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS), een door Voorburg afgedwongen verplichting hebben gehad, elke trein bij het station te laten stoppen. Dit zou te maken hebben met een voor Voorburg zeer belangrijke inwoonster, de Oranjetelg Prinses Marianne. Zij zou op ieder moment van de dag gebruik moeten kunnen maken van deze nieuwe vervoersverbinding. Ook haar belangrijke binnen- en buitenlandse gasten kon zij dan gemakkelijk ontvangen. In ruil zou Voorburg het stukje land van Hofwijck aan de NRS hebben gegeven. Aangezien de eerste telefoonverbinding pas in 1880 in Nederland tot stand kwam, was er geen directe communicatie mogelijk om een trein op verzoek te laten stoppen. Deze verplichting werd tot ver in de twintigste eeuw gehandhaafd. Diepgaand archiefonderzoek heeft echter niets aan bewijs opgeleverd.

De Vliet (ter plaatse de naam van het Rijn-Schiekanaal) werd overspannen door een draaibrug, die na elektrificatie van het Middennet in 1938 stroomloos bereden moest worden, omdat hierboven geen rijdraden waren opgehangen.

Over het Koningin Wilhelminaplein, naast het station, reed tot 9 november 1961 de elektrische tramlijn Leiden - Scheveningen van de Noord-Zuid-Hollandsche Tramweg-Maatschappij (NZH), die de lijn in 1924 had overgenomen van de Maatschappij tot Exploitatie van Tramwegen (MET) die de lijn met stoomtrams exploiteerde. Beide lijnen verbonden Den Haag, Voorburg, Veur/Leidschendam, Voorschoten en Leiden met elkaar.

Een tweede tramlijn, die aan de andere zijde van het station zijn eindpunt had, was vanaf 16 maart 1934 HTM-tramlijn I³ naar Den Haag via Rijswijk. Op 9 december 2011 werd de eindhalte van tram 10, de opvolger van lijn I³, opgeheven. De sporen en bovenleiding zijn nog aanwezig ten behoeve van omleidingen en de Hoftrammm, een rijdend tramrestaurant die daar zijn begin-/eindpunt heeft.[2]

In 1988 werd het huidige viaductstation geopend, direct naast het Marianneviaduct van de A12. Onder het viaduct loopt de Vliet. Naast het spoortalud aan de oostzijde ligt de villa Hofwijck, het oude buiten van Constantijn Huygens. Het huidige station is voorzien van een kiosk en P+R-terrein. Ten behoeve van voor- en natransport halteren diverse lokale en regionale busverbindingen onder of nabij het station.

Bediening[bewerken | brontekst bewerken]

Trein[bewerken | brontekst bewerken]

Tot de dienstregeling 2007, waarin de opzet van de dienstregeling door NS veranderd is, stopten zowel stoptreinen als intercity's op dit station. Op 10 december 2006 is de intercitystop in Voorburg geschrapt. Sindsdien stoppen er uitsluitend sprinters.

Alleen spoor 2 beschikt over een CTA. Spoor 1 heeft er geen, omdat de treinen die daar stoppen uitsluitend naar Den Haag Centraal gaan en er maar een zeer beperkt aantal reizigers instapt.

Het station wordt in de dienstregeling 2024 door de volgende treinseries bediend:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
6800 Sprinter (NS) Den Haag CentraalVoorburgGoudaGouda Goverwelle Rijdt alleen tijdens de spits van maandag t/m donderdag.
6900 Sprinter (NS) Den Haag CentraalVoorburgGoudaUtrecht Centraal Is van maandag t/m donderdag tot 20:00 uur te Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6700. Is na 20:00 uur en van vrijdag t/m zondag te Utrecht Centraal gekoppeld aan serie 6000.

Bus[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende buslijnen stoppen op station Voorburg:

Perron Lijn Bestemming Via Vervoerder Opmerkingen
Stadsdienst Den Haag
A 26 Den Haag Kijkduin (Deltaplein) Binckhorst, Station Hollands Spoor, Megastores, Laakkwartier, Station Moerwijk, Zuiderpark, Leyenburg, Loosduinen HTM Rijdt in de avond en het weekend alleen tussen Station Hollands Spoor - Kijkduin.
B 23 Den Haag Colijnplein
(/Kijkduin (Deltaplein))
Diaconessenhuis, Rijswijk Station, Bogaard stadscentrum, De Schilp, Moerwijk, Zuiderpark, Winkelcentrum Leyweg, Leyenburg, Vruchtenbuurt, Bohemen Kijkduin wordt alleen tussen 1 mei en 31 augustus bediend.
C 28 Den Haag Zuiderstrand Binckhorst, Centraal Station, Centrum, Kneuterdijk, Plein 1813, Javastraat, Vredespaleis, World Forum, Westduinweg
F 23 Scheveningen Noord Voorburg, Station Laan van NOI, Bezuidenhout, Benoordenhout, HMC Bronovo, Kurhaus
Haaglanden Streek
D 45 Leiden, Centraal Station Station Leidschendam-Voorburg, GGZ Rivierduinen, Voorschoten, Station Lammenschans EBS
46 Wassenaar, Duinrell Station Leidschendam-Voorburg, Leidschendam (HMC Antoniushove, Mall of the Netherlands, GGZ Rivierduinen), Voorschoten (Station), Wassenaar (Van Oldenbarneveltweg) Rijdt niet na 19:30 uur.
E 45 Den Haag, Centraal Station Voorburg, Beatrixkwartier/Bezuidenhout
46 Den Haag, Centraal Station Voorburg, Beatrixkwartier/Bezuidenhout Rijdt niet na 19:30 uur.

Ontwikkeling aantal reizigers[bewerken | brontekst bewerken]

Het aantal door NS vervoerde reizigers (per gemiddelde werkdag) ontwikkelde zich sedert 2019 als volgt:

Jaar Aantal reizigers
2019 2.148
2020 791
2021 702
2022 1.170

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Voorburg train station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.