Beatrixkwartier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Voor de gelijknamige sneltramhalte, zie Beatrixkwartier (sneltramhalte).
Beatrixkwartier
Zakendistrict van Den Haag
Kerngegevens
Gemeente Den Haag
Stadsdeel Haagse Hout
Wijk Bezuidenhout
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 20′ OL
Foto's
Het Beatrixkwartier met in het midden de Netkous (2020)
Het Beatrixkwartier met in het midden de Netkous (2020)

Het Beatrixkwartier is een moderne kantorenbuurt in Den Haag, in de wijk Bezuidenhout. De naam is ontstaan toen men de Beatrixlaan opnieuw ging inrichten. Officieel behoort tot dit gebied de strook gebouwen langs de Utrechtsebaan, van het gebouw voor Nationale Nederlanden tot aan het Paleis van Justitie.

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het Beatrixkwartier is vanaf de Utrechtse Baan herkenbaar aan de in 1965 gebouwde, 100 meter hoge zendmast Bezuidenhout.[1] Behalve deze toren is er sinds 2006 het gezichtsbepalende 109 meter hoge Prinsenhofcomplex. In dit markante gebouw is onder andere het WTC en een NH hotel gevestigd. In 2020 zijn er twee woontorens toegevoegd aan het straatbeeld, met in de planning nog een woontoren. Ook voor het terrein naast het KPN gebouw bestaan plannen voor grootschalige nieuwbouw. Naast het genoemde Nationale Nederlanden bevinden zich er bedrijven als Siemens, PostNL, Sdu, RVO.nl, PwC, BAM en Mn Services.

Bereikbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

De centrale as van het Beatrixkwartier is de Prinses Beatrixlaan, met daarlangs het Netkous-viaduct met halverwege het RandstadRail-station Beatrixkwartier, dat op 29 oktober 2006 is geopend. Daarnaast ligt lightrailstation Ternoot aan een van de kopse kanten van de Beatrixlaan. Het Beatrixkwartier ligt nabij het Centraal Station en op loopafstand van NS en Randstadrailstation Laan van NOI. Langs de buurt ligt verder de Utrechtse Baan (A12), die te bereiken is via de afslagen 2 Den Haag Centrum Zuid en 3 Den Haag Bezuidenhout.

Gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij