Ternoot (tramstation)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ternoot
Ternoot
Plaats Den Haag
Opening 30 mei 1976
Sluiting 19 april 2004
Heropening 7 juli 2005
Tramhalte
Tramvervoerder HTM
Perron(s) 2
Perronsporen 2
Tram
Lijn Richting Volgende halte
 2  Den Haag
Kraayenstein
Centraal Station
 2  Leidschendam Oostinje
 6  Den Haag
Leyenburg
Centraal Station
 6  Leidschendam
Noord
Oostinje
Ligging
Coördinaten 52° 5′ NB, 4° 20′ OL
Ternoot (RandstadRail)
Ternoot
Locatie van de tramhalte Ternoot
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Ternoot is een tramstation in Den Haag gelegen aan het tramviaduct tussen het Haagse Centraal Station en de wijk Bezuidenhout. Bij oplevering in 1976 stond het bekend als 'de duurste tramhalte van Nederland'.[1][2][3][4]

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De oorspronkelijke naam Ternoot komt van het in de buurt gelegen kasteel "Ter Noot", dat in 1595 door Karel ter Noot is gebouwd. In 1864 is het gesloopt om plaats te maken voor villa "Ter Noot", die in 1945 verwoest is.[5]Het is (ook) vernoemd naar de Ternootstraat, die tot in de jaren 1970 daar in de buurt was.[6] Bij de aanleg van dit tramviaduct was er sprake van dat het tramviaduct een onderdeel zou worden van een semi-metro netwerk. De Haagse semi-metro kwam er echter toch niet, en er gingen hier reguliere trams rijden. Er werd er een prijsvraag uitgeschreven voor de namen van de haltes. De schrijver van vele boeken over Den Haag Ron F. de Bock won deze prijsvraag met de namen "Ternoot" en "Oostinje". Hij bedacht ook de naam Alexandrine Tinneviaduct voor het tramviaduct, maar dat werd niet overgenomen en bleef naamloos.[7]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het tramviaduct begint aan de voormalige halte Muzenstraat (tussen 1976 en 1983 Wijnhaven geheten) (ter hoogte van het Lage Zand) en eindigt bij de Laan van Nieuw Oost-Indië (halte Oostinje) en doorkruist het Centraal Station boven de treinsporen. Deze oorspronkelijk als semi-metro geplande verbinding met vier haltes is geopend in 1976 ter vervanging van de gelijkvloerse tramroute langs de Fluwelen Burgwal, Herengracht en de Bezuidenhoutseweg. Het is het enige deel van het semi-metro plan dat gerealiseerd is. In 2004 is het traject aangesloten op de Haagse tramtunnel. Het oorspronkelijke tramstation had op beide perrons een doorlopende perronkap die aan palen hing. Omdat de (rol)trappen in feite iets te lang waren, waren er op aansluitend daarom hellingbaantjes en treden om op het perron te komen. Ook waren er afgesloten ruimtes. Er waren wel roltrappen, maar geen liften. [8]Op Den Haag Centraal en Ternoot kwamen kaartautomaten, en er werden op dat traject geen kaartjes meer in de tram verkocht. De automaten werden zo weinig gebruikt dat ze nog in 1976 alweer verdwenen. Ook waren er camera's en automatische borden die een tram aankondigden. De 550 tramchauffeurs werden getraind door middel van een modelbaan. Het traject was ook uitgerust met speciale seinlichten, voorzien van zeer lange toelopende "zonnekappen".[9] Bij de aanleg van RandstadRail zijn er nieuwe led-seinlichten gekomen, zonder kappen.

Verbouwing[bewerken | brontekst bewerken]

In 2004 is het oorspronkelijke tramstation afgebroken om een aftakking voor RandstadRail naar de Netkous aan te kunnen leggen. Op een geringe afstand tot de oude locatie is daarna, deels gebruik makend van de oude viaductdelen, een nieuw station verschenen. Op 7 juli 2005 werd het nieuwe Ternoot geopend. Het is van een totaal ander ontwerp; het geeft minder beschutting, heeft geen afgesloten ruimtes, maar er zijn liften geplaatst. Het station is geschikt voor RandstadRail; daar wordt bij stremmingen van de lijnen naar Zoetermeer gebruik van gemaakt, die dan keren via de keerlus bij Station Laan van Nieuw Oost Indië. Op lijn 2 worden ook wel RandstadRail-trams ingezet.

Tramlijnen[bewerken | brontekst bewerken]

Tramlijnen 2 en 6 stoppen hier, maar voormalig tramlijn 3 heeft dit traject per 8 oktober 2006 verlaten. Deze lijn werd op 12 februari 2007 vervangen door RandstadRail 3 en rijdt sindsdien - samen met RandstadRail 4 - langs Ternoot van en naar Den Haag Centraal. RandstadRail 3 en 4 stoppen bij het nabijgelegen tramstation Beatrixkwartier. In 2020 is RandstadRail 34 daar bij gekomen. Tussen 1983 & 1985 en 1992 & 2001 reed lijn 7 hier ook.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 1975 werd de term semi-metro door de gemeente in de ban gedaan. Ambtenaren mochten voortaan alleen over "sneltram" spreken. Op HTM-lijnennetkaarten uit 1976-1981 staat dit ook zo aangegeven. Daarna werd ook die term niet meer gebruikt.
  • Het tramviaduct is het enige tramviaduct in Nederland en Vlaanderen met wissels, bochten, en een tramstation.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]