Haagse Poort

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Haagse Poort
Haagse Poort.JPG
Plaats Den Haag
Status in gebruik
Start bouw 1990
Opening 1994
Kenmerken
Gebruik kantoren, Nationale-Nederlanden
Verdiepingen 15
Vloeroppervlak 108.000 m²
Architect Kraaijvanger Urbis, Rob Ligtvoet
Eigenaar KanAm (Duits)
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Haagse Poort is een kantoorgebouw in Den Haag.

Het gebouw[bewerken]

Het is een opvallend, asymmetrisch bouwwerk van 275 meter lang dat de Utrechtsebaan met een grote boog overspant. Daardoor valt het te beschouwen als de moderne stadspoort tot Den Haag. De Haagse Poort bestaat uit een hoog- en een laagbouwdeel, die zijn verbonden door de boog vanaf de zevende etage. De grootste hoogte bedraagt 70 meter (16 verdiepingen). Het gebouw biedt ongeveer 68.000 m² aan kantoorruimte.

Architect Rob Ligtvoet heeft bij de bouw rekening gehouden met de stank, de vervuiling en het lawaai van een zeer drukke weg. Het gebouw heeft een eigen schoneluchtinstallatie en de ramen in de boog zijn gemaakt van zes centimeter dik veiligheidsglas - ze wegen per stuk 500 kilo. De bouwkosten bedroegen circa 135 miljoen euro. Opdrachtgever voor de bouw van dit groen-wit gestreepte kantoorgebouw is verzekeringsmaatschappij Nationale-Nederlanden.
De centrale hal van het gebouw bestaat uit een kubus met zijden van 25 meter, waarop een cilinder die met een koepel bekroond wordt.

NN en CB&I[bewerken]

De Haagse Poort is opgeleverd in september 1994 en in 1995 in gebruik genomen. In het kantorencomplex zijn de hoofdkantoren van Nationale-Nederlanden en CB&I gevestigd. ING Real Estate heeft haar hoofdkantoor in de Haagse Poort per 1 februari 2005 verkocht aan KanAm, maar heeft een 10-jarig huurcontract afgesloten en verhuisde in 2015.