Kijkduin en Ockenburgh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kijkduin en Ockenburgh
Wijk in Den Haag
Kijkduin
Kerngegevens
Gemeente Den Haag
Stadsdeel Loosduinen
Coördinaten 52°4'8,0"NB, 4°13'19,9"OL
Oppervlakte 488 ha  
Inwoners (2017) 2.265[1]
Overig
Wijknummer 15
Kijkduin
Buurt in Den Haag
Kijkduin
Kerngegevens
Gemeente Den Haag
Coördinaten 52°4'8,0"NB, 4°13'19,9"OL
Oppervlakte 191 ha.  
Inwoners (2017) 1.545[1]
Overig
Buurtnummer 91
Ockenburgh
Buurt in Den Haag
Ockenburgh
Kerngegevens
Gemeente Den Haag
Stadsdeel Loosduinen
Coördinaten 52°4'8,0"NB, 4°13'19,9"OL
Oppervlakte 347 ha.  
Inwoners (2017) 720[1]
Overig
Buurtnummer 90

Kijkduin en Ockenburgh is een wijk in Den Haag.

De wijk grenst aan de wijken Kraayenstein, Vogelwijk, Bohemen en Meer en Bos, Waldeck en Loosduinen.

Kijkduin[bewerken | brontekst bewerken]

Kijkduin ligt in de duinen en aan het strand. Er is een boulevard met winkels en een plein, een groot hotel en een uitkijktoren. Kijkduin is de kleinste van de twee Haagse badplaatsen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het eind van de 19e eeuw werden op Kijkduin, zo'n zeven kilometer van het centrum van Den Haag, enkele hotels gebouwd. Kijkduin was omstreeks 1900 niet veel kleiner dan de badplaats Scheveningen. De groei die Scheveningen daarna meemaakte, heeft in Kijkduin echter niet plaatsgevonden.

Kijkduin maakte van 1811 tot 1923 deel uit van de zelfstandige gemeente Loosduinen, die toen werd opgeheven. Sindsdien is het onderdeel van de gemeente Den Haag, dat de ruimte nodig had voor volkshuisvestingsdoeleinden. De eerste nieuwe woonhuizen in Kijkduin, moderne villa's, werden ontworpen door Jan Duiker en Bernard Bijvoet en in 1923 opgeleverd door bouwbureau Joh.D. van der Houwen. Ze vertonen de invloed van Frank Lloyd Wright.

In 1919 werd aan het eind van de huidige Machiel Vrijenhoeklaan begonnen met de aanleg van het vliegveld Ockenburg, dat in mei 1940 het doelwit werd van een Duitse aanval, en na de Tweede Wereldoorlog buiten gebruik werd gesteld.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is ten gevolge van de aanleg van de Atlantikwall ongeveer de helft van de bebouwing van Kijkduin gesloopt, waaronder een groot deel van het villapark 'Meer en Bosch'. Het natuurgebied en de bebouwing ten noorden van de Monsterseweg liepen schade op bij ongelukken met het lanceren van V-wapens vanaf het terrein van het psychiatrisch ziekenhuis Bloemendaal.

Na de Tweede Wereldoorlog resteerde slechts een aantal strandtenten en een Indisch restaurant. In de loop van de jaren zestig en zeventig is de bebouwing van Kijkduin volgens een aangepast plan uit 1962 van de Haagse directeur van de gemeentelijke dienst voor de stadsontwikkeling, de architect Frits van der Sluys, tot stand gekomen. De trage ontwikkeling van Kijkduin werd mede veroorzaakt door de gevolgen van de stormvloed van 1953. De versterking van de kust met puinduinen is pas in 1968 voltooid. In dat jaar werd de Machiel Vrijenhoeklaan doorgetrokken tot aan de camping en werden aan weerszijden grote parkeerterreinen aangelegd.

In 2004 is een van de uitkijktorens, oorspronkelijk een lichtopstand, per helikopter naar Hoek van Holland verplaatst. De gemeente Den Haag had geen geld voor het noodzakelijke onderhoud. In Kijkduin werd de campus van de International School of The Hague gevestigd, een school die valt onder Stichting Het Rijnlands Lyceum.

Heraldiek[bewerken | brontekst bewerken]

Kijkduin heeft een officieus wapen van onduidelijke oorsprong: drie duinen waar de kop van de Haagse ooievaar overheen kijkt.

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

Gemeente Den Haag hanteert voor Kijkduin de administratieve indeling[2]:

  • Kijkduin Bad (kuststrook op de open duinen)
  • Kijkduin Binnen (Villapark Meer en Bosch en de rest van het deel ten noorden van de Machiel Vrijenhoeklaan tot aan de De Savornin Lohmanlaan)
  • Kijkduin Bos (wijk Meer en Bos)

Ruimtelijke ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

De recreatieve functie van Kijkduin nam in de laatste decennia van de 20ste eeuw sterk toe. De kern van Kijkduin bestaat uit een boulevard met winkels aan de stadszijde en horeca aan de strandzijde. Deze boulevard ligt op de top van het duin. Direct daarachter ligt het Deltaplein en de verbrede Kijkduinsestraat met flats in drie tot zeven lagen. Ten oosten van deze straat is een belangrijk deel van het villapark Meer en Bosch behouden. De opzet van geschakelde middenstandswoningen in een duinachtig landschap met lage open erfafscheidingen ging door verdichting en de behoefte aan gecultiveerde privé-tuinen met hagen en schuttingen voor een deel verloren.

De als middenstandswoningen gebouwde huizen werden bovendien voor het merendeel verbouwd tot luxe landhuizen. Ten westen van de Kijkduinsestraat zijn van het villapark Meer en Bosch slechts enkele huizen aan de Westkapellelaan behouden. Deze werden opgenomen in een nieuwe stedenbouwkundige structuur met een rechthoekige verkaveling en dicht op elkaar gebouwde bungalows.

Voorts zijn in dit gebied een 14-tal Oostenrijkse woningen gelegen, die vlak na de Tweede Wereldoorlog gebouwd zijn.

In 2009 werd door gemeente Den Haag, Dienst Stedelijke Ontwikkeling, het concept Masterplan Kijkduin[3] gepresenteerd met als ondertitel: Wereldstad aan Zee. Volgens in 2017 bekendgemaakte plannen zal er in de badplaats grootschalige herontwikkeling gaan plaatsvinden op het vlak van van bewoning, horeca en recreatieve mogelijkheden met als doel Kijkduin een eigentijdse uitstraling te geven. Hiertoe is het project Nieuw Kijkduin ontwikkeld, deels door gemeente Den Haag en deels door projectontwikkelaar FRED Developers B.V..

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

In augustus 2016 werd Kijkduin uitgeroepen tot 'Pokémon-hoofdstad' van Nederland omdat de wijk werd overspoeld door Pokémonzoekers. Op het strand stond enige tijd een Pokémonpaal.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Ockenburgh[bewerken | brontekst bewerken]

Ockenburgh is een buitenbuurt van Den Haag, die deel uitmaakt van de wijk Kijkduin en Ockenburgh in het stadsdeel Loosduinen. Ockenburgh ligt op de plaats van het voormalige Landgoed Ockenburgh dat rond 1650 werd aangelegd door de dichter en medicus Jacob Westerbaen. Het landgoed is in classicistische landschapsstijl ontworpen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren 1500 Belgische militairen geïnterneerd op het landgoed. In 1919 legde men er het Vliegveld Ockenburg aan. Het landgoed werd op 9 augustus 1931 door de gemeente Den Haag aangekocht.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog is in de meidagen van 1940 gevochten om het vliegveld. Vanaf 1944 werden V2-raketten vanaf het Landgoed Ockenburgh afgeschoten op Londen.

Sinds 1954 heeft Ockenburgh een camping. In de jaren negentig is op een deel van de camping een bungalowpark gebouwd. De meeste inwoners van Ockenburgh wonen in het nieuwbouwproject Ockenrode, dat vanaf 1998 is opgeleverd.

Landgoed[bewerken | brontekst bewerken]

Het landhuis Ockenburgh, dat tot 1996 als jeugdherberg in gebruik was, zou daarna tot een congreshotel omgevormd worden. In 2011 werd het beheer van het landgoed overgedragen aan de stichting Zuid-Hollands Landschap. In 2012 werd een overeenkomst gesloten tussen de gemeente Den Haag en een projectontwikkelaar om van het landhuis Ockenburgh een luxehotel te maken. Dat plan kwam echter niet tot uitvoering. Wel werd het huis Ockenburgh van aanbouwsels ontdaan en gerestaureerd, maar in plaats van een hotel werd het een uitspanning voor park- en duinwandelaars.

Romeins fort[bewerken | brontekst bewerken]

In de tweede eeuw na Chr. lag er in de duinen bij Ockenburgh (op de plaats van de camping en het bungalowpark) een klein Romeins fort met een bijbehorende nederzetting, de 'Vicus van Ockenburgh'. Het gaat om de grootste vindplaats van Romeinse resten in Den Haag.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Kijkduin van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.