Zuidplaspolder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Zuidplaspolder bij Moordrecht
kaart van de zuidplaspolder uit 1850

De Zuidplaspolder is een droogmakerij in de provincie Zuid-Holland, gelegen tussen Rotterdam-Nesselande, Zevenhuizen, Moerkapelle, Waddinxveen, Gouda, Moordrecht en Nieuwerkerk aan den IJssel. In deze polder, die zijn naam heeft gegeven aan de gemeente Zuidplas, bevindt zich het laagste punt van Nederland.[1][2]

Geschiedenis[bewerken]

Door intensieve veenwinning heeft tot in de 19e eeuw een groot meer bestaan, de "Zuidplas". Hier waren risico's aan verbonden voor het omliggende gebied. Bovendien hechtte men grote waarde aan landbouwgrond in de 19e eeuw. Koning Willem I nam in 1816 het besluit voor het droogleggen van de plas. In de jaren daarna werd een ruimtelijk inrichtingsplan opgesteld. Op basis van een lijn tussen de kerktorens van Moerkapelle en Moordrecht werd een raster ontworpen met daarin "blokken" van ongeveer 800 × 800 meter. De sloten eromheen worden "tochten" genoemd. In 1825 werd begonnen met de daadwerkelijke drooglegging van het gebied. Met behulp van dertig windmolens werd de polder leeggemalen naar een ringvaart en in 1840 was de klus geklaard. Veertig jaar later namen stoomgemalen (voor het eerst gebruikt in de Zuidplaspolder) de taak van de molens over om de waterstand te regelen.

Tegenwoordig staan er elektrische gemalen. Op enkele plaatsen na is het oorspronkelijke raster bewaard gebleven.

Toekomst[bewerken]

De Zuidplaspolder, die voorheen deel uitmaakte van het Groene Hart, zal zijn landelijke status in de 21e eeuw geheel verliezen. Het gebied zal een grote gedaanteverandering ondergaan. De laatste grote stadsuitbreiding van Nederland is hier gepland. In het gebied liggen al de A12 en A20 alsmede de spoorlijnen van Gouda naar Den Haag en Rotterdam.

De plannen voor de bebouwing van de Zuidplaspolder zijn na uitspraken van de Raad van State in vertraging gekomen. Het enige project dat doorgang vindt, is het project Zevenhuizen-Zuid waar 1200 woningen worden gebouwd in het dorp Zevenhuizen. De rest van de plannen, zoals een vijfde dorp, Nieuwerkerk-Noord en het Nieuwe Midden zijn voorlopig uitgesteld.

Beluister

(info)