Rijnmond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen   Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de onderstaande inhoud, of een gedeelte daarvan, samengevoegd zou moeten worden met Rijndelta, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt  (hier melden).
Schema van de loop van de Rijn.

De Rijnmond is de monding van de Rijn in de Noordzee. De delta is echter ook de monding van de Maas.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De grootste naar het westen stromende rivier van Europa is 1.320 kilometer lang, de meest veraf gelegen bron is die van de Vorderrhein ofwel Voor-Rijn, 2.344 meter hoog in de Alpen. Vlak over de Nederlandse grens splitst de rivier zich in verschillende rivierarmen.

Bij Pannerden splitst de Boven-Rijn, zoals hij vanaf de grens heet, via het Bijlandsch Kanaal in de Waal en via het Pannerdensch Kanaal in de Nederrijn en de IJssel. De Waal is meteen de grootste aftakking, en neemt twee derde van het water mee. De IJssel is goed voor een derde van het restant.

Bij Wijk bij Duurstede takt de Kromme Rijn af. Tot de afdamming in 1122 liep hier de hoofdstroom van de Rijn. Deze aftakking gaat via de Stadsbuitengracht van Utrecht over in de Leidse Rijn, om ten slotte als de Oude Rijn bij Katwijk aan Zee in de Noordzee te vloeien.

De Nederrijn zet zich voort in de Lek, die zich later verenigt met de Noord tot de Nieuwe Maas. Deze gaat bij Vlaardingen samen met de Oude Maas en ten slotte via het Scheur en de Nieuwe Waterweg naar zee.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel de Rijn dus niet onder die naam in zee uitmondt, heeft de monding van deze rivier wel naam gemaakt. De Deltametropool in de Rijnmond is een grote conurbatie; de stadsregio Rotterdam, vaak Rotterdam-Rijnmond genoemd, behoort met Europoort en de Botlek tot het meest geïndustrialiseerde deel van de Randstad.

Sinds de tweede helft van de 20e eeuw hebben zich steeds meer organen geaffilieerd met de Rijnmond:

Gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

In aanvang waren er 31 Rijnmondgemeenten in het OOR, al worden er soms ook andere aantallen genoemd, omdat de term gemeenten hier ruim moet worden begrepen. Heerjansdam is een dorp in de gemeente van Zwijndrecht, maar ligt dichter bij de bebouwde kom van Barendrecht en praat met een eigen stem mee. Langs het dorp loopt het traject van de Betuweroute naar het rangeerterrein Kijfhoek. Bergschenhoek, Berkel en Rodenrijs en Bleiswijk fuseerden op 1 januari 2007 tot de gemeente Lansingerland. De laatste fusie was op 1 januari 2015 van de gemeenten Bernisse en Spijkenisse tot Nissewaard. Er zijn er nu nog 27:

 1. Albrandswaard
 2. Barendrecht
 3. Binnenmaas
 4. Brielle
 5. Capelle aan den IJssel
 6. Cromstrijen
 7. Dirksland
 8. Goedereede
 9. Heerjansdam
 10. Hellevoetsluis
 11. Korendijk
 12. Krimpen aan den IJssel
 13. Lansingerland
 14. Maassluis
 15. Middelharnis
 16. Krimpenerwaard
 17. Nissewaard
 18. Oostflakkee
 19. Oud-Beijerland
 20. Ouderkerk
 21. Ridderkerk
 22. Rotterdam
 23. Rozenburg
 24. Schiedam
 25. Strijen
 26. Vlaardingen
 27. Westvoorne

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]