Roteb

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roteb
Roteb pickup truck
Roteb pickup truck
Oprichting 1876
Sleutelfiguren Hermann Jäger (Algemeen directeur)
Hoofdkantoor Rotterdam, Vlag van Nederland Nederland
Werknemers 5000 fte
Producten Reiniging
Ontsmetting
Transport
Sociale werkvoorziening
Website www.rotterdam.nl/roteb
Portaal  Portaalicoon   Economie

Roteb is een dienstverlenend bedrijf van de gemeente Rotterdam. De afkorting Roteb staat tegenwoordig voor:

  • Rotterdams
  • ondernemend
  • trots
  • effectief
  • betrouwbaar

Vóór 2005 gaf de naam van het bedrijf nog aan wat het deed:

  • Reiniging, verantwoordelijk voor het ophalen en verwerken van het dagelijks afval en voor rioolreiniging.
  • ontsmetting, ontsmetting van vervuilde ruimtes, zoals onverantwoord bewoonde woningen
  • transport
  • en
  • brandweer (vanaf 1972 bedrijfswerkplaatsen).

De Rotterdamse brandweer (nu deel van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond) was aanvankelijk deel van de Roteb. Per 1 januari 1972 kwam de brandweer daarvan los te staan, en kreeg de toenmalige commandant van de Roteb de functie van directeur.[1]

De Algemeen directeur van Roteb is Hermann Jäger.[2]

Sinds 2004 kent de Roteb naast Roteb Reiniging een WSW-bedrijf: Robedrijf. Dat laat ook werkzaamheden uitvoeren door mensen, die door psychische, lichamelijke of verstandelijke beperkingen alleen kunnen werken onder aangepaste omstandigheden. Daarvoor kent dit onderdeel van de Roteb tientallen soorten werk; van value added handeling (in,- om,- en verpakken), eenvoudige assemblage, scannen, post handeling, transport, groen,- en grijsvoorziening, schoonmaak en catering. Zowel voor een van de Robedrijf locaties als op de locatie van een opdrachtgever ‘buiten de deur’.

De insteekhavens in het Buizengat, waar vroeger het vuil werd gestort in vuilnisboten die naar de vuilverbranding voeren

Andere onderdelen van de Roteb zijn:

Tegenwoordig werken er ongeveer 5.000 mensen bij de Roteb[3] en daarnaast zijn er veel mensen via Work First en met loonkostensubsidie bij het bedrijf werkzaam.

Tegenwoordig gaat het met containers

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf werd in 1876 opgericht als gemeentelijke dienst onder de naam Rotterdamsche reinigingsdienst. De eerste verbrandingsoven voor afval werd in 1912 gebouwd aan de Brielselaan in Rotterdam-Zuid. De installatie, op Rotterdam Zuid bekend als de vuilverbranding, werd in 1996 gemoderniseerd en in 2010 buiten gebruik gesteld.

De bedrijfsonderdelen Afvalverbrandingsinrichting, Vaartuigendienst, Containerservice en de KCA-afdeling zijn in 1998 overgegaan naar het Afval Verwerkingsbedrijf Rijnmond (AVR) in Rozenburg.

Tegenwoordig wordt het Rotterdamse afval per schip naar de AVR vervoerd, om daar verbrand te worden. Ook het Haagse afval komt per schip naar de AVR en gaat daar de ovens in. Het dagelijks vervoer van dat afval is mede aanleiding om bij de Hoge brug te Overschie de scherpe bochten in de Schie af te snijden. Het plan daarvoor komt anno 2016 na een langdurige procedure in uitvoering.

Externe links[bewerken]