Schoonhoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Icoontje doorverwijspagina Zie Schoonhoven (doorverwijspagina) voor andere betekenissen van Schoonhoven.
Schoonhoven
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Schoonhoven Wapen van Schoonhoven
(Details) (Details)
Schoonhoven (Zuid-Holland)
Schoonhoven
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Krimpenerwaard
Coördinaten 51° 57′ NB, 4° 51′ OL
Algemeen
Inwoners ca. 11.900
Overig
Postcode 2871
Netnummer 0182
Amsterdamse code 10980
Foto's
Schoonhoven 17052012 02.JPG
Gracht met spiegeling
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Topografische kaart van de voormalige gemeente Schoonhoven, september 2014
Plattegrond uit Blaeu's Toonneel der Steden (1652)

Schoonhoven (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is een stad en voormalige gemeente in de gemeente Krimpenerwaard in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente Schoonhoven telde 11.900 inwoners (1 mei 2014, bron: CBS) en had een oppervlakte van 6,96 km² (waarvan 0,67 km² water). Het was hiermee qua oppervlakte de kleinste gemeente van Nederland. Binnen de voormalige gemeentegrenzen ligt ook de dorpskern van Willige Langerak en een deel van de buurtschap Bovenberg.

Ligging[bewerken]

Schoonhoven ligt ten noorden van de Lek in de Krimpenerwaard aan de N210, tegen de grens met Utrecht. De historisch strategische ligging op de grens van Holland en het Sticht was bepalend voor de vorm van het stadscentrum.

Schoonhoven beschikt over een veerpont voor auto's en fietsen, hoewel er een oprit is aangelegd voor een brug naar Gelkenes. Schoonhoven is bekend vanwege zijn zilversmeden en zilverindustrie.

Geschiedenis[bewerken]

De plaats Schoonhoven is ontstaan langs de rivier de Zevender, waarvan de loop nog herkenbaar is in de Lange Weistraat. Er bevond zich een kasteel ter hoogte van het huidige Springerpark.

Schoonhoven werd in 1247 voor het eerst genoemd als Sconhouen. Het speelde een rol in de strijd tussen Vlaanderen en Holland aan het begin van de 14e eeuw, omdat de slotvoogd Nicolaas van Cats de Vlaamse kant had gekozen. Willem III van Holland en Witte van Haemstede sloegen in juli 1304 het beleg van Schoonhoven, en verkregen door een list de overgave van de stad. In 1375 en in juli 1518 vonden grote stadsbranden plaats.[1]

In 1566 bleef Schoonhoven trouw aan Brussel. Bij de Inname van Schoonhoven op 20 oktober 1572 maakten de Geuzen onder leiding van Lumey zich meester van het stadje. Maar in 1575 was het Beleg van Schoonhoven door Gilles de Berlaymont in dienst van Hertog van Alva, die echter twee jaar later heel Holland gewonnen gaf.

Al in de 17de eeuw waren er bekende zilversmeden. Schoonhoven heeft een internationale Zilverschool. De stad staat dan ook bekend als de Zilverstad.

Tot 1942 was Schoonhoven het eindpunt van de spoorlijn Gouda-Schoonhoven. Het oorspronkelijke stationsgebouw staat er nog steeds. Het stationsgebied is nu een busstation.

Tot en met 31 december 2014 was Schoonhoven onderdeel van de gemeente Schoonhoven. Op 1 januari 2015 is Schoonhoven gefuseerd met de gemeenten Nederlek, Ouderkerk, Vlist en Bergambacht tot de nieuwe gemeente Krimpenerwaard.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • Het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven.
  • De 17e-eeuwse Veerpoort.
  • Het stadhuis van Schoonhoven bezit een vijftig klokken tellend carillon. Het oorspronkelijk in gotische stijl uitgevoerde gebouw dateert uit de 15e eeuw maar werd tijdens restauraties in 1776 en 1927 sterk gewijzigd waardoor van het oorspronkelijke karakter weinig over is.
  • De Grote of Bartholomeuskerk. In 1775 werd een kanon, dat de ontdekkingsreiziger Olivier van Noort aan de stad had geschonken, omgesmolten tot enkele klokken die dienstdoen in het carillon van het stadhuis. De grootste ervan draagt de volgende inscriptie: Myn schor geloey op reys, voor dapperen van Noort, klinkt na een lange rust, thans in een fray akkoort.[2] Olivier van Noort is ook in deze kerk begraven.
  • In de 18e-eeuwse voormalige synagoge is, onder de naam Edelambachtshuys, een museum voor Schoonhovens zilverwerk gevestigd.
  • Het 18e-eeuws Doelenhuis of St. Jorisdoelen.
  • Het Stadskorenpakhuis, een 16e-eeuws pakhuis voor graanopslag.
  • Het 19e-eeuws voormalig Gereformeerd Weeshuis in de Koestraat.

Schoonhoven-centrum-OpenTopo.jpg

Kaart van het oude centrum van Schoonhoven.

Monumenten[bewerken]

Een deel van Schoonhoven is een beschermd stadsgezicht. Verder zijn er in het stadje verschillende rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en oorlogsmonumenten, zie:

Zetelverdeling gemeenteraad[bewerken]

De gemeenteraad van Schoonhoven bestond uit 15 zetels. Hieronder staat de samenstelling van de gemeenteraad sinds 1998:

Partij 1998 2002 2006 2010
Gemeente Belang 4 3 4 3
CDA 3 3 2 2
VVD 2 2 2 3
ChristenUnie-SGP 2 2 2 2
GroenLinks 1 2 2 1
D66-PvdA 3 3 - -
PvdA - - 3 2
D66 - - - 2
Totaal 15 15 15 15

Geboren of opgegroeid in Schoonhoven[bewerken]

Openbaar vervoer[bewerken]

Trivia[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Afbeeldingen[bewerken]

Externe link[bewerken]