Inname van Schoonhoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

De Inname van Schoonhoven vond plaats op 20 oktober 1572 tijdens de Tachtigjarige Oorlog onder leiding van admiraal Lumey.

Verloop[bewerken]

Schoonhoven was in 1566 Spaansgezind geworden, maar werd in 1572 (het jaar van de omkeer) begin juli belegerd door het Staatse leger. Zij wisten echter de stad niet binnen te komen. Eind juli kwamen de Geuzen naar Schoonhoven, geleid door gezagvoerder Lumey, die met 24 vendels via de Lek voor de stad ging liggen. Zij belegerden de stad en voerden een drietal aanvallen uit, met twee stuks geschutte zonder resultaat. Vervolgens richten de Geuzen hun pijlen op het nabijgelegen klooster van den Hem dat zij plunderden en in brand staken. De monniken werden mishandeld en verminkt. De Schoonhovenaren besloten na een nieuwe aanval van de Geuzen tot overgave op 20 oktober 1572.

1 oktober 1572 wordt ook als datum genoemd van de inname, eenmaal in de stad mishandelde de Geuzen velen geestelijken. Twee broeders werden opgeknoopt in de notenboom voor het stadhuis en een andere bekend gebleven onder de naam Dirk van der Gouwe werd velen malen gestoken tot de dood volgde[1].

Referenties[bewerken]