Wapen van Schoonhoven

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wapen van Schoonhoven na 1932
Wapen van Schoonhoven voor 1932

Het wapen van de Nederlandse gemeente Schoonhoven werd in 1816 (en 1933) vastgesteld door de Hoge Raad van Adel.[1] Het wapen bleef in gebruik tot op 1 januari 2015 de gemeente opging in de nieuw gevormde gemeente Krimpenerwaard.

Herkomst[bewerken]

Het oudst bekende zegel van de stad dateert uit 1323. Op het zegel wordt een burcht met twee torens afgebeeld, met boven de burcht een gevierendeeld wapen met vier leeuwen. Deze burcht zal het door Jan I van der Lede in de 13e eeuw gebouwde kasteel zijn dat voorheen bij Schoonhoven stond. Het wapen is ontleend aan dat van de graven van Holland-Henegouwen. Graaf Willem III van Holland (1287-1337) werd in 1304 graaf van Henegouwen, hij was de eerste die met de vier leeuwen zegelde, twee rode voor Holland en twee zwarte voor Henegouwen. Hij was van 1304 tot 1310 heer van Schoonhoven.

Kleurenvolgorde[bewerken]

In het wapendiploma van 1816 worden de leeuwen in het eerste kwartier en vierde kwartier in het rood weergegeven en de leeuwen in het tweede en derde kwartier in zwart.[2] Op diverse plaatsen, zoals in de 16e-eeuwse glas-in-loodramen van de Sint-Janskerk in Gouda (glas 1, geschonken in 1596 en daarmee de oudst bekende afbeelding van het wapen[3]) en het wapen van Rotterdam staat de zwarte leeuw echter in het eerste en vierde kwartier. De volgorde van de kleuren leidde ook binnen de gemeente geregeld tot discussie. In 1932 besloot het gemeentebestuur van Schoonhoven de kleurvolgorde van de leeuwen om te draaien, sindsdien staat de zwarte leeuw in het gemeentewapen in het eerste kwartier. In 1933 werd deze nieuwe versie van het wapen door de Hoge Raad bevestigd.