Wapen van Cromstrijen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Coat of arms of Cromstrijen.svg
Wapen van Cromstrijen en het devies.
Cromstrijen wapen.svg
Heerlijkheidswapen (11 maart 1818)

Het wapen van Cromstrijen is op 4 mei 1984 bij Koninklijk Besluit aan de gemeente Cromstrijen toegekend naar aanleiding van de gemeentelijke herindeling van 1 januari 1984, waarbij Klaaswaal, Numansdorp en een deel van Westmaas werden samengevoegd tot één nieuwe gemeente. Vanaf 2019 is het wapen niet langer als gemeentewapen in gebruik omdat de gemeente Cromstrijen in de nieuwe gemeente Hoeksche Waard op is gegaan.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

Het wapen is afgeleid van dat van de ambachtsheerlijkheid Cromstrijen dat op 11 maart 1818 door de Hoge Raad van Adel werd bevestigd. Het verschil zijn de kruisjes, die in het wapen van de nieuwe gemeente van zilver zijn in plaats van goud.

Het oorspronkelijke heerlijkheidswapen werd vanaf 1492 gebruikt toen Gerard Numan de heerlijkheid bij schenking in bezit kreeg. Het had toen drie gele rietpluimen die in 1818 drie gouden kruisjes werden. Het symbolyseerde het kronkelende water van de Kromme Strijne met aan weerszijden begroeiing van riet.[1][2]

Blazoenering[bewerken | brontekst bewerken]

De beschrijving van het wapen is als volgt: "In azuur een golvende dwarsbalk, vergezeld van 3 schuinkruisjes, alles van zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

N.B. de heraldische kleuren in de schilden zijn: azuur (blauw) en zilver (wit).

Verwante wapens[bewerken | brontekst bewerken]

Wapens die historisch verwant zijn aan het wapen van Cromstrijen: