Wapen van Zederik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het wapen van Zederik is op 5 juni 1986 bij Koninklijk Besluit aan de nieuw opgerichte gemeente Zederik toegekend. Deze gemeente was ontstaan uit (delen van) de voormalige gemeenten Ameide, Arkel, Hei- en Boeicop, Kedichem, Langerak, Leerbroek, Lexmond, Meerkerk, Nieuwland en Tienhoven. De gemeente is op 1 januari 2019 opgegaan in de gemeente Vijfheerenlanden.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

De paal stelt de waterloop Oude Zederik voor, die door het gebied loopt. Deze is verticaal geplaatst, conform de lijnen in het wapen van Ameide, de enige plaats met stadsrechten in de nieuwe gemeente. Enkele van de opgeheven gemeenten voerden een op het wapen van het geslacht van Arkel gebaseerd wapen. Om de relatie met Arkel weer te geven zijn ter weerszijden van de paal twee gekanteelde palen opgenomen. Ameide (en Vianen) waren in 1725 in bezit van Simon, graaf van Lippe-Detmold, die de heerlijkheden verkocht aan de Staten van Holland. Het wapen van Lippe is een roos, die hier zevenbladig is weergegeven als symbool voor de 7 opgeheven gemeenten.[1]

Blazoenering[bewerken | brontekst bewerken]

De beschrijving is als volgt: "In goud een paal van zilver, gekanteeld gezoomd van keel en beladen met een zevenbladige roos van keel, gepunt van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

N.B.

Verwante wapens[bewerken | brontekst bewerken]