Wapen van Kralingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wapen van Kralingen

Het wapen van Kralingen werd gevoerd door de Heren van Kralingen en later door de gemeente Kralingen ten oosten van Rotterdam, geannexeerd in 1895.

Omschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

"Een achtpuntige rode ster op gouden veld."

De summiere beschrijving maakt geen melding dat het wapen gedekt is met een markiezenkroon. De Heren van Kralingen noch de gemeente hebben voor zover bekend ooit een wapenspreuk gevoerd. Het wapen van Kralingen is ook te zien in de zijgevel van het pand in de Aegidiusstraat net om de hoek van de Lusthofstraat. Daar tegenover in de straat boven de vroegere winkel van de RMI staat het wapen van Rotterdam.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De heerlijkheid zou in de 14e eeuw in het feodale leenstelsel zijn beleend door de bisschop van Utrecht aan Heer Gillis van Voorschoten of aan zijn zoon Ogier, de eerste die zich Van Cralingen zou noemen. In hun wapen stond een ster. De kronieken melden dat het Slot Starrenburg in 1316 werd gebouwd aan de Schie door Heer Dirc, de broer van Ogier, om te wedijveren met het Slot Honingen en het Hof van Wena, maar het zou reeds voor of in 1403 zijn verwoest. De herkomst, de invloed en het verdere wedervaren van de Heren van Kralingen ende Starrenburgh zijn ook grotendeels in nevelen gehuld.[1]

Wapen volgens het bovenstuk van de kaart van Rotterdam uit 1694 door Romeyn de Hooghe

Vanwege het afgraven van de veengrond is het dorp Kralingen ten behoeve van de turfwinning na de 16e eeuw geleidelijk aan verplaatst. De voormalige heerlijkheid was een polder in de huidige wijk Prinsenland. Het wapen stond op een wapenschild in de gevel van het gemeentehuis, rond 1840 gebouwd op de hoek van de 's-Gravenweg en de Kortekade, schuin tegenover de Hoflaankerk uit 1842 op de hoek van de Hoflaan en de Oudedijk. Het Raadhuis of Rechthuis, waarin ook een lagere school was gevestigd en dat na de annexatie onder meer nog diende als belastingkantoor, werd afgebroken in de jaren '50.

Het wapen wordt ook gebruikt door diverse andere gemeenten[2] De Heeren van Moordrecht waren mogelijk afkomstig uit het geslacht Van Kralingen. Het wapen van Moordrecht wordt gesierd door een achtpuntige zilveren ster. [3] Het wapen van de voormalige gemeente Nieuwveen is de ster van Kralingen met toevoeging van "een dwarsbalk, waaraan zijn hangende 3 bellen, alles van goud". [4] Deze versierselen werden bij de gemeentelijke fusie in 1994 overgenomen door de nieuwe gemeente Liemeer, en weer later bij de fusie tot gemeente Nieuwkoop in 2007.

Vooral in het weekend zijn er in Kralingen relatief veel fietsers opvallend gekleed in korte zwarte broek en gele sokken, en vaak ook met een hockeystick. Hun bestemming is Victoria. Het logo van de club bestaat uit een grote goudgele letter V met een achtpuntige rode ster.

De Ster van Kralingen is een lokaal huis-aan-huisblad, opgericht in de jaren 80 of '90 en met een achtpuntig logo. De molen De Ster aan de Kralingse Plas is echter in 1792 gebouwd als De Stier aan de Trekvliet in Rijswijk, verplaatst in 1866, na brand herbouwd in 1969. Er is sprake van een eerdere molen De Ster.

Verwante wapens[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende wapens zijn verwant aan het wapen van Kralingen: