Prinsenland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor de polder Prinsenland bij Dinteloord, zie Dinteloord
Prinsenland
Wijk van Rotterdam
Kerngegevens
Gemeente Rotterdam
Stadsdeel Prins Alexander
Coördinaten 51° 56′ NB, 4° 33′ OL
Oppervlakte 179 ha.  
Inwoners
(2023)
9.745[1]
Portaal  Portaalicoon   Rotterdam

Prinsenland is een wijk in het stadsdeel Prins Alexander van de gemeente Rotterdam, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

De wijk grenst in het noorden bij de Prinsenlaan aan het Lage Land en wordt verder begrensd door de Prins Alexanderlaan in het oosten, de lijnen A en B van de metro in het zuiden en de A16 in het westen. In het zuiden grenst de wijk aan 's-Gravenland.

Het noorden van de wijk is gebouwd in de jaren zestig, tegelijk met de bouw van het Lage Land. De rest van de wijk is in verschillende deelplannen gerealiseerd in de jaren negentig. Bij de nieuwbouw zijn de oude structuren van het gebied (Kralingseweg, Ringvaartweg, 's-Gravenweg) gehandhaafd. Ook de oude begraafplaats Oud Kralingen maakt deel uit van de wijk.

Aan de noordrand van de wijk ligt het Prinsenpark. In dit park bevinden zich een aantal speelweiden, een skatepark, de avonturen-speeltuin Pietje Bell en een grote vierkante vijver waar middenin een betonnen schotel staat als aanduiding van het laagste punt van Nederland. Achteraf bleek dit laagste punt niet in Prinsenland te zijn, maar iets verder naar het noordoosten, in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Prinsenland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.