Provenierswijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Provenierswijk
Wijk van Rotterdam
Rotterdamse wijken-provenierswijk.PNG
Kerngegevens
Gemeente Rotterdam
Stadsdeel Rotterdam-Noord
Coördinaten 51° 56′ NB, 4° 28′ OL
Oppervlakte 30 ha  
Inwoners
(2017)
4.650[1]
Portaal  Portaalicoon   Rotterdam

De Provenierswijk is een wijk in het noorden van Rotterdam en maakt deel uit van het stadsdeel Rotterdam-Noord. In de wijk wonen 4500 mensen.

De Provenierswijk dankt haar naam aan het Proveniershuis, dat aan de Schiekade stond en in 1898 werd gesloopt. Dit huis was begonnen als leprozenhuis in de 15e eeuw.

De wijk wordt begrensd door de Walenburgerweg (de noordgrens met de wijk Blijdorp), de Schiekade (de oostgrens met de wijk Agniesebuurt) en in het zuiden door de spoorweg door Rotterdam.

De aanleg van de wijk[bewerken | brontekst bewerken]

De Provenierswijk was, samen met andere wijken, bedoeld om de overvolle binnenstad van Rotterdam te ontlasten. Deze binnenstad was al krap bemeten omdat tot ongeveer 1850 was geprobeerd Rotterdam binnen de oorspronkelijke stadsgrenzen te houden. Door de enorme groei van de haven vanaf 1870 namen, mede door de aanleg van de Nieuwe Waterweg, de handel en industrie een hoge vlucht, waardoor veel mensen van buitenaf werden aangetrokken. Hierdoor moesten nieuwe wijken buiten deze stadsgrenzen worden aangelegd.

Zoals gebruikelijk was in die tijd, werd er onderscheid gemaakt tussen het westelijke 'middenklassegedeelte' en het oostelijke 'arbeidersgedeelte'. De Spoorsingel vormde hierbij de scheiding.

Provenierssingel in de Provenierswijk
Zie de categorie Provenierswijk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.