Molenlaankwartier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Molenlaankwartier
Wijk van Rotterdam
Rotterdamse wijken-molenlaankwartier.PNG
Kerngegevens
Gemeente Rotterdam
Stadsdeel Hillegersberg-Schiebroek
Coördinaten 51° 58′ NB, 4° 30′ OL
Oppervlakte 214 ha.  
Inwoners 7.750
Foto's
Molenlaan
Molenlaan

Het Molenlaankwartier maakt deel uit van het Rotterdamse stadsdeel Hillegersberg-Schiebroek en is gelegen in de Boterdorpse polder. Het is een groene wijk, doorsneden door singels, die vanaf de jaren dertig in ontwikkeling is gekomen aan weerszijden van de Molenlaan in Hillegersberg, een weg die al op een zeventiende-eeuwse kaart voorkomt. Aan de noordzijde wordt de wijk begrensd door het in Bergschenhoek gelegen Lage Bergse Bos waardoor binnen afzienbare tijd de A13/A16 aangelegd zal worden. Er is een klein winkelcentrum aan de Van Beethovensingel. De postcodes met de hoogste inkomens van Rotterdam bevinden zich in de wijk.

Scholen[bewerken]

In het Molenlaankwartier zijn zes basisscholen gevestigd, alsmede de TooropMavo, het Sint-Laurenscollege, de Japan School of Rotterdam en de American International School of Rotterdam.

Kerken[bewerken]

Aan het Liduinaplein staat de katholieke Sint-Liduinakerk, met een Heilig Hartbeeld voor de pastorie. De PKN beschikt sedert september 2016 over de Fonteinkerk aan de Terbregselaan. De kerk is gebouwd op de locatie waar voordien de Messiaskerk stond. Die in 1960 gebouwde Messiaskerk aan de Debussylaan werd, behoudens de klokkentoren, in 2014 gesloopt; de Salvatorkerk aan de Mozartlaan is in 2016 bij de opening van de Fonteinkerk aan de protestantse eredienst onttrokken en zal binnen afzienbare tijd gesloopt worden. Aan de Bachlaan is een Joods cultureel centrum.

Straatnamen[bewerken]

De straten met namen van vogels ten noorden van Molenlaan dateren van voor de oorlog. Na de oorlog werden eerst, in de jaren vijftig, bekende buitenlandse klassieke componisten vernoemd, terwijl in de jaren zestig Nederlandse componisten werden vernoemd. Ten zuiden van de Molenlaan is aanvankelijk gekozen voor namen van schilders (onder andere Breitner, Jacob Maris, Mauve). In de aanloop naar de annexatie van Hillegersberg door Rotterdam werden enige lokale bestuurders uit de tijd dat Hillegersberg nog een zelfstandige gemeente was, vernoemd, onder meer om naamdoublures met Rotterdam te voorkomen; zo heette de Burgemeester F.H. van Kempensingel voordien Bergsingel, een naam die in Rotterdam al voorkwam. De burgemeesters Van Kempen, Le Fèvre de Montigny en De Villeneuve zijn vernoemd, evenals secretaris Van Ballegooij en de wethouders Breedveld en Dijkshoorn.

Vervoer[bewerken]

Sinds de jaren dertig wordt de wijk door een tramlijn met het centraal station verbonden: lijn 4, tot november 1967 14 genummerd. Over de Molenlaan rijdt buslijn 35 (metrostation Melanchtonweg - station Alexander), tot in de jaren zestig, voor de bouw van de wijk Ommoord, reed deze bus onder nummer 46 tot net over de Prinses Irenebrug naar Terbregge.

Externe links[bewerken]