Marius Richters

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
gebrandschilderd glas, Sint-Janskerk (Schiedam)

Marius Johannes Richters (Rotterdam, 20 maart 1878Hillegersberg, 8 juni 1955), was een Nederlands kunstenaar.

Leven en werk[bewerken]

Richters was onder meer schilder, tekenaar, graficus en glazenier. Hij werd opgeleid aan de Rotterdamse academie voor beeldende kunst. Hij schilderde haventaferelen in zijn geboortestad Rotterdam. Ook schilderde hij de polderlandschappen rond de stad. Samen met anderen richtte hij de kunstenaarsgroep De Branding op. Ook was hij lid van de kring van beeldende kunstenaars R33. Hij behoorde tot de schilders die in 1918 de opdracht kregen om wandschilderingen voor de Rotterdamse raadzaal te vervaardigen.[1] In de raadzaal van het stadhuis in Rotterdam hangen zes monumentale wandschilderijen van Richters.

Richters was een etser en houtsnijder. Als graficus maakte hij stadsgezichten, haventaferelen en religieuze prenten. Als tekenaar maakte hij onder andere politieke prenten. Kort voor het bombardement van Rotterdam in de Tweede Wereldoorlog maakte Richters een panoramatekening van de stad Rotterdam vanaf de toren van het stadhuis.

Als glazenier maakte hij gebrandschilderde ramen voor de Zuiderkerk in Rotterdam, de Sint-Janskerk in Schiedam en het gedenkraam in de Oosterkerk in Aalten.[2] Bij het bombardement op Rotterdam werd de Zuiderkerk verwoest en gingen de glazen van Richters verloren.

In 1954 ontving Richters de Penning van de Leuve van de Rotterdamse Kunststichting. Hij overleed het jaar erop.

Tentoonstellingen[bewerken]

Werk van Richters is te vinden in het Rotterdamse, in Museum Rotterdam, Maritiem Museum, Stadsarchief en Museum Boijmans Van Beuningen. Ter gelegenheid van de herdenking van zijn 100e geboortedag in 1978 werd in het Amsterdamse Van Gogh Museum een tentoonstelling aan zijn werk gewijd.[3] Werk van deze Rotterdamse kunstenaar werd ook al eerder, ter gelegenheid van zijn zestigste verjaardag, in 1938 in Amsterdam geëxposeerd. Die expositie vond toen plaats in het Stedelijk Museum van Amsterdam. In 1961 was er een tentoonstelling van zijn werk in het Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en in 1964 in het Haags Gemeentemuseum. In 2005 was er tentoonstelling van zijn werk in het Historisch Museum (voorheen gevestigd in Het Schielandshuis) in Rotterdam. Bij deze tentoonstelling verscheen de publicatie Marius Richters Rotterdam van Liesbeth van der Zeeuw.

Bibliografie[bewerken]

  • In memoriam Marius Johannes Richters, J.W. de Boer, Stadsarchief Rotterdam
  • Zeeuw, Liesbeth van der, Marius Richters Rotterdam, Bussum, 2005
  • Vos, Klaaske de, Marius Richters: 1878-1955, Zeist, 1993
  • Schulte Nordholt, Anne Marius Richters: een Rotterdams schilder, Rotterdam, 1986
  • Doelman, C., Marius Richters: 1878-1955, landschappen, Rotterdam, 1960
  • Gruyter, W. Jos. de, Marius Richters : een beeld van zijn werk, in 15 reproducties, Baarn, 1936

Externe link[bewerken]

Een foto uit mei 1940[4] toont Marius Richters aan het werk met het tekenen van de gevolgen van het bombardement van Rotterdam.