Naar inhoud springen

Delfshaven (wijk)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Delfshaven
Wijk van Rotterdam
Kerngegevens
Gemeente Rotterdam
Stadsdeel Delfshaven
Coördinaten 51° 54′ NB, 4° 27′ OL
Oppervlakte 0,55 km²  
- land 0,43 km²  
- water 0,12 km²  
Inwoners
(2023)
7.380[1]
(13.418 inw./km²)
Woning­voorraad 3.777 woningen[1]
Foto's
Voormalig kantoor Scheepvaart Vereniging Zuid in Delfshaven
Voormalig kantoor Scheepvaart Vereniging Zuid in Delfshaven
Portaal  Portaalicoon   Rotterdam

Delfshaven is een wijk in Rotterdam, in de deelgemeente Delfshaven.

Delfshaven is een stadswijk in het westen van Rotterdam met ongeveer 6.500 inwoners. De wijk wordt in het westen begrensd door de Aelbrechtskolk en de Voorhaven in historisch Delfshaven, in het noorden door de Coolhaven, in het oosten door de Parksluizen en in het zuiden door de Westzeedijk.

Delfshaven kent een grote variëteit aan bebouwingsvormen met historische panden uit de 19e eeuw en eerder, middenstands- en arbeiderswoningen uit de jaren twintig, appartementencomplexen uit de jaren vijftig, sociale woningbouw uit de jaren tachtig en grote school- en kantoorgebouwen, waaronder het Rotterdamsch Lyceum, de Zeevaartschool en het Conservatorium. Een deel van de wijk is een beschermd stadsgezicht met uitbreiding.

Delfshaven kent sociale problemen, maar de wijk is relatief rustig.

Bevolkingssamenstelling 2006[2] Delfshaven (wijk)
[%]
Rotterdam
[%]
Autochtonen 38 54
Allochtonen 62 46
waarvan
Surinamers 19 19
Turken 12 17
Marokkanen 13 14
Antillianen 14 7

Het oudste deel van de wijk wordt gevormd door historisch Delfshaven bij de Voor- en de Achterhaven. De Havenstraat (deel van Schielands Hoge Zeedijk) en de parallel gelegen Schoonderloostraat (op het grondgebied van de voormalige gemeente Schoonderloo) waren in 1900 ook bebouwd. Voor de oorlog was het gebied bebouwd tot aan de Pieter de Hoochweg. Het laatste deel van de wijk is in 1950 gereedgekomen met het Centraal Belastingkantoor aan de Puntegaalstraat (in Rotterdam bekend als Plukmekaalstraat) als beeldbepalende afsluiting van de wijk.