Tarwewijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tarwewijk
Wijk van Rotterdam
Rotterdamse wijken-tarwewijk.PNG
Kerngegevens
Gemeente Rotterdam
Stadsdeel Charlois
Coördinaten 51° 54′ NB, 4° 29′ OL
Oppervlakte 114 ha.  
Inwoners (2012) 12.220 (14.449 inw./km²)

De Tarwewijk ligt in het noordoosten van het Rotterdamse stadsdeel Charlois. In de wijk staan voornamelijk woonhuizen in de vorm van portiekwoningen en kleine eengezinswoninkjes. Er zijn enkele winkels en verschillende scholen.

Aan de noordzijde (bij de Brielselaan) wordt de wijk begrensd door de Maashaven. Hier bevinden zich enkele (vroegere) graanbedrijven en opslagplaatsen, zoals de Meneba, de Quaker en de Maassilo. Tegenover de Maassilo en het metrostation staat het complex Queen of the South. Aan de oostzijde grenst de Tarwewijk aan de deelgemeente Feijenoord op de Dordtselaan. Deze straat is een van de belangrijkste straten van de Millinxbuurt. Verder wordt de Tarwewijk begrensd door de Pleinweg, die van Zuidplein naar het Maastunnelplein loopt. Enkele grote straten: Brielselaan, Pleinweg, Dordtselaan, Mijnsherenlaan, Wolphaertsbocht, Katendrechtse Lagedijk en de Bas Jungeriusstraat.

De wijk heeft geen goede naam en is voor de deelgemeente een plek waar wordt geëxperimenteerd met huisvestingsvergunningen en controle door de dienst stadstoezicht voordat men er mag komen wonen. De wijk is in verband met de hoge criminaliteit aangewezen als veiligheidsrisicogebied, waardoor preventief fouilleren is toegestaan. In de Tarwewijk werd het televisieprogramma Een betere buurt opgenomen, waarin een groep studenten de wijk zichtbaar en merkbaar moet verbeteren. Het programma werd in 2006 uitgezonden.

Medio 2009 is er in de Dordtselaan een nieuw project gestart, namelijk het Studentenkwartier Dordtselaan. De officiële opening was 27 november 2009.

Externe link[bewerken]