Liskwartier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Liskwartier
Wijk van Rotterdam
Kerngegevens
Gemeente Rotterdam
Stadsdeel Rotterdam-Noord
Coördinaten 51° 56′ NB, 4° 28′ OL
Oppervlakte 0,57 km²  
- land 0,55 km²  
- water 0,02 km²  
Inwoners
(2023)
7.660[1]
(13.439 inw./km²)
Woningvoorraad 3.765 woningen[1]
Portaal  Portaalicoon   Rotterdam

Het Liskwartier is een wijk in het noorden van Rotterdam met zo'n 7500 inwoners en maakt deel uit van het stadsdeel Rotterdam-Noord. De wijk kreeg zijn naam van het Lischwater, waarvan nu nog slechts een vijver resteert bij het Lisplein.

De straten, lanen en singels zijn vaak gebogen omdat zij de oorspronkelijke sloten volgen. Met de bebouwing van het Liskwartier is begonnen kort nadat in 1903 een grenswijziging met de gemeente Hillegersberg tot stand was gekomen. De wijk wordt begrensd door de Bergweg, het Noorderkanaal en het viaduct van de Hofpleinlijn.

De Schiebroekselaan, de Rodenrijselaan en de Bergselaan werden na 1906 aangelegd en de wijk was rond 1940 gereed. Er stonden oorspronkelijk twee ziekenhuizen, het Eudokia ziekenhuis en verderop op de Bergweg het Bergwegziekenhuis. Beide fuseerden met andere ziekenhuizen en verlieten het Liskwartier. De gebouwen zijn gesloopt.

Midden in de wijk ligt op de hoek van de Bergsingel en de Bergselaan de in 1913 door architect Tjeerd Kuipers ontworpen Bergsingelkerk. In 1915 werd het gebouw in gebruik genomen en het kreeg in het jaar 2000 de status van gemeentelijk monument. Tegenover de kerk, aan de andere zijde van de Bergsingel, staat een gebouw waarin sinds 2003 de Islamitische Universiteit Rotterdam is gevestigd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Liskwartier van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.