Bloemhof (Rotterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bloemhof
Wijk van Rotterdam
Rotterdamse wijken-bloemhof.PNG
Kerngegevens
Gemeente Rotterdam
Stadsdeel Feijenoord
Oppervlakte 79 ha.  
Inwoners (2012) 13.945 (17.683 inw./km²)

Bloemhof is een vooroorlogse woonwijk in het Rotterdamse stadsdeel Feijenoord met 14.500 inwoners (2004). De wijk wordt begrensd door de Putselaan en de Hillevliet in het noorden, de Groene Hilledijk in het oosten, de Strevelsweg in het zuiden en de Dordtselaan in het westen. Bloemhof is een wijk met bijna 70% allochtonen.

Bloemhof wordt doorsneden door de Lange Hilleweg, een langgerekte singel. De buurten ten noorden van de Lange Hilleweg bestaan uit portiekwoningen van drie à vier verdiepingen hoog, ten zuiden van de Lange Hilleweg overheerst de laagbouw.

In Bloemhof is na 1917 geëxperimenteerd met betonbouw. Dit werd ingegeven door de wens van de socialistische wethouder Arie Heijkoop om goedkope arbeiderswoningen te realiseren. Het resultaat hiervan is het buurtje De Kossel, dat inmiddels deels gesloopt is. Een ander bekend project in de wijk is de Kiefhoek van architect J.J.P. Oud.

Net als aangrenzende wijken heeft Bloemhof de naam een probleemwijk te zijn en is nummer 4 in de top 20 probleemwijken van Nederland volgens VROM. Met name het gebied rond de Dordtselaan heeft een slechte naam. Delen van Bloemhof zijn inmiddels grondig onder handen genomen. Zo heeft de Lange Hilleweg een metamorfose ondergaan als onderdeel van het gemeentelijke singelplan. Daardoor is er meer groen en ruimte voor voetgangers langs deze singel gekomen. In de wijk komt ook nieuwbouw op gang.

Openbaar vervoer[bewerken]

De RET-buslijnen 66 en 77 en de RET-tramlijnen 2, 20, 23 en 25 en de RET-metrolijnen D en E stoppen in de buurt van Bloemhof.

Afbeeldingen[bewerken]