Smeetsland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Smeetsland
Wijk van Rotterdam
Smeetsland
Smeetsland
Kerngegevens
Gemeente Rotterdam
Stadsdeel IJsselmonde
Coördinaten 51° 53′ NB, 4° 31′ OL
Foto's
De typische, oudere en kleine bebouwing in de Smeetsland
De typische, oudere en kleine bebouwing in de Smeetsland

Smeetsland is een onderdeel van de Rotterdamse wijk Lombardijen in het stadsdeel IJsselmonde.

Het 'dorp' Smeetsland ligt in het noordelijke deel van Lombardijen en wordt begrensd door de Smeetslandsedijk in het noorden, de Molenvliet in het oosten, de Ogierssingel in het zuidwesten en de Antony Tijkenstraat in het zuiden.

Smeetsland is opgezet als nooddorp in de Tweede Wereldoorlog.

Al geruime tijd bestaan er sloopplannen voor de karakteristieke witte huisjes van Smeetsland. In januari 2006 heeft Com.wonen (de verhuurder) aangegeven de woningen uiterlijk 2010 gesloopt te willen hebben omdat de woningen niet meer aan de eisen van de tijd voldoen. Een aantal bewoners, verenigd in de actiegroep Smeetsland is het hiermee niet eens en denkt dat Com.wonen bewust op sloop wordt aangestuurd door leegkomende woningen bewust onbewoonbaar te maken. Com.wonen zou de woningen willen vervangen door dure woningen. In januari 2006 staan er acht woningen leeg omdat Com.wonen vindt dat ze te slecht zijn om nog te verhuren.

In Smeetsland bevindt zich geen echt winkelcentrum. Wel is er een viszaakje. Bovendien bevindt zich in Smeetsland de Speeltuin Smeetsland en het buurthuis Ricardo. Smeetsland is nu een vlakte, waar de natuur vrijspel heeft. Op een maaibeurt na is er vrijwel niets meer gebeurd. Op twee plaatsen blijft water staan op het terrein en hier verblijven veel soorten vogels. O.a zijn eenden, reigers, meeuwen, kievitten gesignaleerd. Inmiddels is het stukje grond al zo interessant geworden, dat regelmatig vogelaars gezien worden.