Nieuwveen (Nieuwkoop)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuwveen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Nieuwveen Wapen van Nieuwveen
(Details) (Details)
Nieuwveen (Nieuwkoop) (Zuid-Holland)
Nieuwveen (Nieuwkoop)
Situering
Provincie Zuid-Holland
Gemeente Nieuwkoop
Coördinaten 52° 12′ NB, 4° 45′ OL
Algemeen
Inwoners (2004) 3970
Foto's
Dorpsstraat
Dorpsstraat
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Nieuwveen (Nieuweveen) op een kaart van het Hoogheemraadschap van Rijnland uit 1611.

Nieuwveen is een dorp in de gemeente Nieuwkoop, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp heeft 3970 inwoners (2004). Tot 1991 was Nieuwveen een zelfstandige gemeente en tot 1 januari 2007 maakte het deel uit van de gemeente Liemeer. In Nieuwveen staat het gemeentehuis van de gemeente Nieuwkoop.

Nieuwveen kent veel tuinbouw en akkerbouw, maar ook veeteelt.

Treinverbinding (1915-1936)[bewerken]

Van 1 augustus 1915 tot 1 januari 1936 lag Nieuwveen aan de Spoorlijn Uithoorn - Alphen aan den Rijn. Op het tracé van de spoorlijn werd later de provinciale weg aangelegd (de latere N231). Het stationsgebouw uit 1915 is nog aanwezig.

Straten in Nieuwveen[bewerken]

Nieuwveen bestond vroeger alleen uit Blokland, Uiterbuurtweg, Dorpsstraat, de Hogendijk, de Oude Nieuwveenseweg, de Muggenlaan, de Kerkstraat, de Stationsweg, het Nieuwveens Jaagpad en -een zijstraat daarvan- het Zouthuissluizermolenpad. Na de Tweede Wereldoorlog werd de Stationsweg omgedoopt in de W.P. Speelmanweg en een deel van de Oude Nieuwveenseweg werd de A.H Kooistrastraat, dit ter ere van Nieuwveense oorlogsslachtoffers.
Later een grote uitbreiding met de Hazeweg, Schoterpark, Schoterveld, Roggeveldweg, Korenveldweg, Klaverveld, Maisveld, Molenlaan, Mollerit, Akkermunt, Lijsterlaan, Jan van Blankenpad , Jan Switzerpad, Bruningstraat , Parkstraat, Gruttoveld, Weegbree, Meeuwenveld, Meeuwenplein, Schoutclantstraat, Blauwe Reigerpad, Ambroziolaan en het Teylersplein, waar men naast een huisartspraktijk ook het gemeentehuis van de voormalige gemeente Liemeer kan vinden.

Vanaf begin 2009 is er één nieuwe straat bij gekomen: Het Rugstreeppad. Een woonwijkje grenzend aan de Hazeweg. Dit is het bouwproject Nieuw Venne en bestaat uit 50 koop- en 34 huurwoningen.

Sport en recreatie[bewerken]

Nieuwveen heeft een zwembad genaamd de Aarweide, naast dit zwembad bevindt zich de Golf & Country Club Liemeer. Aan de Hazeweg ligt het sport- en zalencomplex genaamd De Ringkant.

De plaats is gelegen aan de Europese wandelroute E11, ter plaatse ook wel Marskramerpad geheten, alsmede aan het Pelgrimspad. De route komt vanaf Langeraar en vervolgt naar Noordeinde.

Verenigingen[bewerken]

  • SV Nicolaasboys is de Nieuwveense voetbalvereniging, met een terrein aan de W.P Speelmanweg.
  • Aan dezelfde weg is ook Scouting Abbé Pierre gevestigd.
  • Tennisvereniging Nieuwveen is de tennisclub in Nieuwveen.
  • NDC is de dartvereniging in Nieuwveen.
  • Nieuwveen heeft ook zijn eigen muziekvereniging, Crescendo.
  • Dichtersvereniging de Geheven Pen is bekend in de gehele Rijnstreek. Jules Deelder heeft hier een tijdlang geïnstrueerd.

Bekende Nieuwveners[bewerken]

Pastorie en Nicolaaskerk aan de Dorpsstraat.

Scholen[bewerken]

  • Peuteronderwijs De Ringkantertjes
  • Basisschool O.B.S De Tamboerijn
  • basisschool R.K St Nicolaasschool

Zie ook[bewerken]