Noorden (Nieuwkoop)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Noorden
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Noorden (Nieuwkoop)
Noorden (Nieuwkoop)
Situering
Provincie Zuid-Holland
Gemeente Vlag Nieuwkoop Nieuwkoop
Coördinaten 52° 10′ NB, 4° 50′ OL
Algemeen
Inwoners 1700 (2016)
Detailkaart
Map NL - Nieuwkoop - Noorden.png
Foto's
Noorden; rechts de St. Antonius School en in de verte de kerk. De school is in 2011 verplaatst.
Noorden; rechts de St. Antonius School en in de verte de kerk. De school is in 2011 verplaatst.
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Noorden is een dorp in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het is onderdeel van de gemeente Nieuwkoop en ligt aan de noordzijde van de Nieuwkoopse plassen tussen Nieuwkoop en Woerdense Verlaat.

In 2017 heeft Noorden 1700 inwoners en 600 huizen. Op het grondgebied van Noorden wonen ongeveer 2600 mensen.

Op 1 januari 2007 is gemeente Nieuwkoop samen gegaan met Ter Aar en Liemeer. Noorden, gelegen in de oorspronkelijke gemeente Nieuwkoop, hoort ook bij deze grotere gemeente.

Geschiedenis[bewerken]

In de 14de eeuw wordt het dorp Noorden al in documenten genoemd. Vanaf het begin van de 17de eeuw worden Noorden en Nieuwkoop in één adem genoemd. Eerst de heerlijkheid Nieuwkoop en Noorden en later de gemeente Nieuwkoop en Noorden. Noorden was, net als Nieuwkoop, een langgerekt lintdorp.

In 1883 krijgt Noorden eindelijk een echte kerk; de neogotische Sint-Martinuskerk. Hiervoor had Noorden zich moeten behelpen met een 'schuilkerk'. 25 jaar later wordt, op initiatief van pastoor Ramakers, de nieuwe katholieke school ingenomen. De Sint-Antoniusschool was een kostbare toevoeging aangezien Noorden daarvoor alleen lager openbaar onderwijs had. Anno 2007 wordt er gewerkt aan de plannen om de Antoniusschool te verplaatsen naar de Kuil. Op de vrijkomende plaats moet dan de supermarkt komen en een aantal appartementen.

Tot 1911 verdienden Noordenaren hun kost met riet snijden, turf steken en dergelijke. In het Poldermuseum is hier veel van terug te vinden. Dit veranderde snel en Noorden werd een tuinbouwdorp. De meeste tuinbouw gebeurt nu in de Noordense Buurt, ook wel de Tuindersbuurt genoemd.

Sport en recreatie[bewerken]

  • Het sportpark de Koet, gelegen aan de Gerberastraat, is de thuisbasis van voetbalclub NSV '46. Naast de voetbalclub is er ook een tennisclub genaamd LTV Noorden (www.ltvnoorden.nl) aanwezig op het sportpark. Deze club organiseert jaarlijks een open tennis toernooi, Koetentoernooi geheten.
  • Noorden ligt aan de Europese wandelroute E11, ter plaatse ook wel Marskramerpad geheten. De route komt vanaf Zevenhoven en vervolgt via een omweg rondom de Noordse Buurt naar Woerdense Verlaat.

Straatnamen[bewerken]

De meeste straten in Noorden zijn vernoemd naar bloemen vanwege de grote hoeveelheid bloemenkwekers in de tuindersbuurt.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]