Wapen van Abtsregt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wapen van Abtsregt

Het wapen van Abtsregt werd op 28 juli 1819 aan de Nederlandse gemeente Abtsregt toegekend. De Zuid-Hollandse gemeente bestond tot 1855, waarna deze opging in de gemeente Vrijenban. Bij de samenstelling van de gemeente Vrijenban werd ook een wapen ontworpen waarin het wapen van Abtsregt werd opgenomen.

Blazoenering[bewerken | brontekst bewerken]

De blazoenering van het wapen luidt als volgt:

Een schild van zilver beladen met 2 kruislings geplaatste bisschopsstaven van goud, waarop een bisschopsmijter van rood, gesierd van goud.

Het wapen bestaat uit een zilveren schild met daarop een rode mijter waarachter twee gekruiste kromstaven. De kromstaven en de versieringen op het schild zijn alle van goud.

Herkomst[bewerken | brontekst bewerken]

Abtsregt was tot 1519 een heerlijkheid die behoorde bij de abdij van Egmond. In 1519 werd de heerlijkheid gekocht door de burgers en daarna bestuurd door verschillende geslachten. Het eerste bekende zegel van de heerlijkheid is uit 1539 en toont het latere gebruikte wapen. Na de gemeentelijke fusie werd het wapen opgenomen in het vierde kwartier van het wapen van Vrijenban. In 1921 fuseerde de gemeente Vrijenban met Delft en een klein deel ging naar Pijnacker, waardoor ook het wapen van Vrijenban kwam te vervallen.

Wapens met overeenkomsten[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende wapens hebben overeenkomsten met het wapen van Abtsregt: