Wapen van Asperen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wapen van Asperen

Het wapen van Asperen werd op 24 december 1817 aan de Zuid-Hollandse gemeente Asperen in gebruik bevestigd. De gemeente is op 1 januari 1986 opgegaan in de Gelderse gemeente Vuren, een jaar later hernoemd naar Lingewaal. Het wapen van Asperen is daardoor komen te vervallen. In het wapen van Lingewaal zijn geen elementen uit het wapen van Asperen opgenomen, wel zijn de schildhouders van de Baronie van Asperen aan het nieuwe wapen toegevoegd[1].

Blazoenering[bewerken | brontekst bewerken]

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:

Van zilver beladen met een vijftorennigen burg in zijne natuurlijke verwen, voerende onder de hameide een schildje van zilver waarop 2 gebretesseerde en contragebretesseerde fascen van keel.[2]

Op een zilveren schild staat een burcht met vijf torens in natuurlijke kleur afgebeeld, met in de poortopening een zilveren schildje met twee gekanteelde rode balken. De gebruikte heraldische kleuren zijn zilver (wit) en keel (rood).

N.B. de torens zijn voorzien van blauwe ronde daken met daarop gouden vlaggen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het wapen toont de stad, met in de poort het wapen van Arkel. De heren van Arkel waren lange tijd in bezit van Asperen. Het wapen gaat vermoedelijk terug tot de zestiende eeuw.

Verwante wapens[bewerken | brontekst bewerken]