Wapen van Rijsoord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wapen van Rijsoord

Het wapen van Rijsoord was het wapen van de voormalige Nederlandse gemeente Rijsoord, provincie Zuid-Holland. Het wapen werd in gebruik bevestigd op 24 juli 1816 en het bleef in gebruik tot 1855, het jaar dat de gemeente deel ging uitmaken van de gemeente Ridderkerk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het wapen komt voor in het Wapenboek Beyeren (voor 1405) waarmee het tot de oudst bekende wapens behoort. Rijsoord gebruikte als heerlijkheid al het wapen, het wordt ook in het manuscript Beelaerts van Blokland genoemd en ook in een overzicht geschreven door Jacob vander Eyk in 1628, dat in 1816 als gemeentewapen werd toegekend. Ook de gemeente Strevelshoek dat in 1845 bij de gemeente gevoegd werd, gebruikte in het wapen de rijstakken (dat zijn jonge takken), ook die waren afkomstig uit het heerlijkheidswapen omdat Strevelshoek ook tot de heerlijkheid Rijsoord behoorde.

Blazoen[bewerken | brontekst bewerken]

De officiële beschrijving luidde als volgt:

Van sabel, beladen met 3 rijsttakken van zilver.

Het schild is geheel zwart van kleur met daarop drie zilveren rijstakken (foutief gespeld als rijsttakken). De takken staan naar boven gericht. In de schildvoet staat er een met schuin er boven aan weerszijden de andere twee takken.

Verwante wapens[bewerken | brontekst bewerken]