Wapen van Abbenbroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het wapen van Abbenbroek

Het wapen van Abbenbroek werd op 24 juli 1816 toegekend aan de Zuid-Hollandse gemeente Abbenbroek. Het wapen bleef in gebruik tot de gemeente met Oudenhoorn en Zuidhoorn fuseerde tot de gemeente Bernisse. Sinds 2015 maakt Abbenbroek deel uit van de gemeente Nissewaard.

Blazoenering[bewerken]

De blazoenering van het wapen luidt als volgt:

"Van keel beladen met een broek van zilver."

Het wapen is rood van kleur met daarop een zilveren broek. Deze voorstelling maakt dit wapen tot een sprekend wapen.

Geschiedenis[bewerken]

De vroegst bekende vermelding van een wapen van Abbenbroek stamt uit 1346, Jan Aernoutz van den Broeke bezegelde in dat jaar de verkoop van een stuk grond van 200 roeden aan Abbenbroek. Uit circa 1405 stamt het wapen van Jan van Abbenbroec in het Wapenboek Beyeren.[1] het betreft een vergelijkbare afbeelding. Het gebied is ook een tijd lang eigendom geweest van de Abdij van Echternach. Aangezien het een moerasgebied betrof stamt daar hoogstwaarschijnlijk ook de naam Abbenbroek vandaan: 'abben' staat voor 'abdij' en 'broek' duidt op een moerasgebied. Omdat het wapen uit de middeleeuwen stamt, kan het wapen ook als volkshumor gezien worden.[2]

In de jaren 1700 werd het wapen afgebeeld als een zilveren schild met een zwarte broek, in 1793 beeldde de Nederlandsche Stads en Dorpsbeschrijver het wapen af als goud op rood, het wapen is in 1815 echter aangevraagd als zilver op rood.

Vergelijkbaar wapens[bewerken]

De volgende wapens zijn vergelijkbaar met het wapen van Abbenbroek: