Wapen van Oud-Beijerland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wapen van Oud-Beijerland (sinds 1967 met kroon)

Het wapen van Oud-Beijerland is op 24 juli 1816 bij koninklijk besluit aan de gemeente Oud-Beijerland toegekend. Op 7 juli 1967 is er een kroon aan het wapen toegevoegd. Vanaf 2019 is het wapen niet langer als gemeentewapen in gebruik omdat de gemeente Oud-Beijerland in de nieuwe gemeente Hoeksche Waard op is gegaan.

Het wapen is een combinatie van de wapens van Egmond en Beieren. Het gebied waarin de gemeente ligt is oorspronkelijk ingepolderd door Lamoraal van Egmont, die het ontstane land noemde naar zijn vrouw, Sabina van Beieren. Dit gebied omvat ook de plaatsen Nieuw- en Zuid-Beijerland. Het wapen wordt vermeld in het Manuscript Beelaerts van Blokland.[1]

Blazoenering[bewerken | brontekst bewerken]

Wapen van Oud-Beijerland (1816 - 1967)

Wapen van 1816[bewerken | brontekst bewerken]

De beschrijving is als volgt: "Parti, het eerste van goud, beladen met 4 kepers van keel; het tweede gelozanjeerd van lazuur en zilver."

N.B. in de heraldiek zijn links en rechts gezien vanuit de persoon achter het schild; voor de toeschouwer zijn deze verwisseld. De telling is van rechts naar links (voor de toeschouwer dus van links naar rechts). De kleuren in het schild zijn: goud (geel), keel (rood), zilver (wit), azuur (blauw). Lozanjes zijn ruiten.

Wapen van 1967[bewerken | brontekst bewerken]

De beschrijving is als volgt: "Gedeeld : I van goud, beladen met 4 kepers van keel, II schuinrechts spitsgeruit van azuur en zilver. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 paarlen. "

Verwante wapens[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende wapens zijn verwant aan het wapen van Oud-Beijerland: