Oud-Beijerland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oud-Beijerland
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van de gemeente Oud-Beijerland Wapen van de gemeente Oud-Beijerland
(Details) (Details)
Locatie van de gemeente Oud-Beijerland (gemeentegrenzen CBS 2016)
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Coördinaten 51° 48′ NB, 4° 24′ OL
Algemeen
Oppervlakte 19,61 km²
- land 18,75 km²
- water 0,86 km²
Inwoners (30 april 2017) 24.167? (1289 inw./km²)
Bestuurscentrum Oud-Beijerland
Belangrijke verkeersaders N217
Politiek
Burgemeester (lijst) Jon Hermans-Vloedbeld (VVD)
Economie
Gemiddeld inkomen (2012) € 39.400 per huishouden
Gem. WOZ-waarde (2014) € 227.000
WW-uitkeringen (2014) 31 per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 3260-3263
Netnummer(s) 0186
CBS-code 0584
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Amsterdamse code 11301
Website www.oud-beijerland.nl
Bevolkingspiramide van de gemeente Oud-Beijerland
Bevolkingspiramide (2008)
Foto's
De haven van Oud-Beijerland
De haven van Oud-Beijerland
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Topografische gemeentekaart van Oud-Beijerland, maart 2017

Oud-Beijerland (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is een gemeente in Zuid-Holland. Het gelijknamige dorp is qua inwoneraantal de grootste plaats in de Hoeksche Waard. Het aantal inwoners per 30 april 2017 bedroeg 24.167 (bron: CBS).

Oud-Beijerland is een agrarische gemeente, maar ook een forensendorp. Het heeft bovendien een regionale centrumfunctie. Het dorp is gelegen aan het Spui en aan de Oude Maas en heeft een jachthaven.

Geschiedenis[bewerken]

Na de Sint Elisabethsvloed in 1421 veranderden grote delen van Putten en de Groote of Hollandsche Waard in een gebied van kleiplaten en gorzen, die bij hoog water regelmatig overspoelden. Hierdoor was het gebied nauwelijks door mensen bewoond. In de eeuwen na de ramp werden stukken land weer omdijkt.

Oud-Beijerland is gesticht in 1559 als Beijerland door graaf Lamoraal van Egmont. Hij verwierf na de dood van zijn broer Karel in 1541 de rechten van het gebied, en liet het in 1557 bedijken. Vanaf de al bestaande Stougjesdijk werden de nieuwe dijken Oostdijk, Molendijk, Zinkwegsedijk, en Beijerlandsedijk aangelegd. Deze polder kreeg de lange naam Beijerland, Moerkerken, Cromstrijen en de Greup. Rond 1624 kwamen er de kleine polders Bosschenpolder en Nieuwlandpolder nog bij. Beijerland is vernoemd naar Sabina van Beieren, de vrouw van Lamoraal van Egmont.

In 1582 veranderde de naam in Oud-Beijerland, ter onderscheiding van het nieuwe dorp Nieuw-Beijerland dat enkele kilometers westwaarts werd gesticht.

Lang heeft Van Egmond niet van zijn bezit kunnen genieten. Enkele jaren later werd hij op bevel van Philips II op de Markt te Brussel onthoofd, samen met de graaf van Horne. De strijd om de vrijheid van de Nederlanden was uitgebroken.

In 1604 kreeg het dorp de kerktoren en een luidklok van Sabina van Egmond, dochter van Lamoraal van Egmond en Sabina van Beijeren. Sabina van Egmond is op haar verzoek begraven in de kerk. In 1622 werd het Dorpshuis over de Vliet gebouwd. Vanuit dit gebouw bestuurden Schout en Schepenen en sprak de Vierschaar recht. Het gebouw, vandaag de dag beter bekend onder de naam Oude Raadhuis, is nog steeds één van de mooiste gebouwen van de Hoeksche Waard. Tot diep in de jaren zeventig van de 20e eeuw zetelde het gemeentebestuur van Oud-Beijerland er.

Oud-Beijerland werd al snel een van de belangrijkste handelsplaatsen van de Hoeksche Waard. Het dorp leefde van handel, industrie, landbouw en visserij. De rijkdom die dit bracht is nog terug te vinden in de statige herenhuizen langs de Vliet. Vanaf het eind van de 19e eeuw tot ca. 1955 verbond een stoomtram van de RTM Oud-Beijerland met Rotterdam.

In de haven was het vaak een drukte van belang. De suikerfabriek, een sigarenfabriek, een cementfabriek, een paling- en zalmrokerij en andere bedrijven zorgden voor veel industriële activiteit in het centrum.

Winkelen en wonen[bewerken]

In de naoorlogse dagen is het dorp flink gegroeid. Van een kleine zevenduizend inwoners naar ruim drieëntwintigduizend. De nieuwbouwwijken, zonder hoogbouw, zijn ruim van opzet. Er is overal groen en de speelgelegenheden voor kinderen hebben veel aandacht gekregen.

Oud-Beijerland heeft een centrumfunctie in de Hoeksche Waard op het gebied van wonen, winkelen, werken en onderwijs. De meeste industrieën zijn uit het centrum verdwenen. Veel bedrijven uit Oud-Beijerland en omgeving vestigden zich op de bedrijventerreinen De Bosschen en De Hoogerwerf.

Vervoer[bewerken]

Oud-Beijerland ligt aan de provinciale weg N217, die het dorp verbindt met de A29 bij de Heinenoordtunnel en met het veer van Nieuw-Beijerland naar Spijkenisse. De N217 vormt ook een groot gedeelte van de rondweg van Oud-Beijerland, die een ontsluiting vormt voor de wegen binnen het dorp.

Er zijn busverbindingen met Rotterdam Zuidplein, Kralingse Zoom, Spijkenisse en de meeste plaatsen in de Hoeksche Waard.

Er is een veerpont van Oud-Beijerland naar Rhoon en naar Spijkenisse.

Overige kernen[bewerken]

De Zinkweg ligt tussen Oud-Beijerland en Nieuw-Beijerland in. Het is een lange dijk, beginnend in het centrum van Oud-Beijerland, in de polder tussen beide dorpen. In de Tweede Wereldoorlog was er de Verzetsgroep Zinkweg, dat het de Duitse bezetter moeilijk maakte. Anno 2017 is de dijk nog voornamelijk bekend van de voetbalclub die er resideert, de VV Zinkwegse Boys, uitkomend in de derde klasse van de KNVB.

Aan het eind van de Zinkweg (vanaf Oud-Beijerland gezien) loopt de dijk uit op Het Vuurbaken. In feite niets meer dan een stukje Zinkweg, maar dan met een kromming in de dijk.

Kerken[bewerken]

Oud-Beijerland kent een groot aantal kerken. Opvallend is de grote Hervormde Gemeente en de vele reformatorische kerken, onder meer een Gereformeerde Gemeente (891 leden), een Hersteld Hervormde Kerk (729 leden) en een Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland (120 leden). Daarnaast kent Oud-Beijerland meerdere Evangelische Gemeenten, waarvan de EGHW (Evangelische Gemeente Hoekse Waard) de grootste is (650 leden).

Politiek[bewerken]

De gemeenteraad van Oud-Beijerland bestaat uit 19 zetels. Hieronder staat de samenstelling van de gemeenteraad sinds 1998:

Gemeenteraadszetels
Partij 1998 2002 2006 2010 2014
BINT 8 6 3 3 5
PvdA 2 2 4 2 1
SGP 2 3 3 3 3
VVD 2 3 3 3 2
CDA 2 2 2 2 2
GroenLinks 1 1 2 2 1
ChristenUnie 1 1 2 2 2
D66 1 1 - 2 3
Totaal 19 19 19 19 19

Het college bestaat uit een coalitie van BINT, CDA, en combinatiepartij SGP/CU. Vanaf 26 september 2016 is Jon Hermans-Vloedbeld waarnemend burgemeester.

Sinds 1 oktober 2005 maakt Oud Beijerland deel uit van de Commissie Hoeksche Waard, een regionaal samenwerkingsverband op het gebied van ruimtelijke ordening, huisvesting, economie, infrastructuur, landschap, recreatie en samenleving.

Stedenbanden[bewerken]

Oud-Beijerland heeft stedenbanden met

Cultuur[bewerken]

Raadhuis Klassiek was een jaarlijks terugkerend klassiek concert in het centrum van Oud-Beijerland. Het orkest bestond uit leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Het concert werd georganiseerd door leden van de werkgroep Raadhuis Klassiek. In 2015 vond de 25ste en laatste editie plaats.

Sinds 2007 vindt jaarlijks een cultureel festival plaats in het Laningpark onder de naam 'De Parkdagen'. Dit festival biedt een podium voor verenigingen, instellingen en inwoners van de Hoeksche Waard.

In het centrum van Oud-Beijerland is een cultuurroute uitgestippeld. Met behulp van een kaartje (af te halen bij het VVV-kantoor) en het scannen van QR-codes bij monumenten en bijzondere locaties, kan men meer te weten komen over Oud-Beijerland.

Monumenten[bewerken]

In de gemeente zijn er een aantal rijks-, gemeentelijke en oorlogsmonumenten, zie:

Kunst in de openbare ruimte[bewerken]

In de gemeente Oud-Beijerland zijn diverse beelden, sculpturen en objecten geplaatst in de openbare ruimte, zie:

Onderwijsinstellingen[bewerken]

Scholen voor middelbaar onderwijs[bewerken]

Trivia[bewerken]

  • Ter ere van het 450-jarig bestaan van Oud-Beijerland in 2009 is er een herdenkingsmunt geslagen: het Lamoraaltje, genoemd naar graaf Lamoraal van Egmond.

Geboren[bewerken]

Aangrenzende gemeenten[bewerken]

   Aangrenzende gemeenten   
 Nissewaard   Albrandswaard    
   Brosen windrose nl.svg  Binnenmaas 
 Korendijk      Cromstrijen 

Afbeeldingen[bewerken]

Externe link[bewerken]