Piershil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Piershil
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Piershil
(Details)
Piershil (Zuid-Holland)
Piershil
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Hoeksche Waard
Coördinaten 51° 48′ NB, 4° 19′ OL
Algemeen
Oppervlakte 11,38 km²
- land 11,10 km²
- water 0,28 km²
Inwoners (2017) 1.725
(152 inw./km²)
Overig
Postcode 3265
Netnummer 0186
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Foto's
molen Simonia
molen Simonia
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Piershil is een heerlijkheid en een plaats in de gemeente Hoeksche Waard. Op 1 januari 1984 is de gemeente Piershil samen met de gemeenten Goudswaard, Nieuw-Beijerland en Zuid-Beijerland opgegaan in de toenmalige gemeente Korendijk.

Geschiedenis[bewerken]

De naam Piershil zou zijn ontstaan doordat op het eiland dat Piershil in de 13e eeuw nog was enige hoogten – heuvels of 'hillen' – waren, waarop veewachters en vogelvangers hun huis hadden gebouwd. Een van hen was Pieter of Pier, aan wiens 'hil' Piershil zijn naam zou hebben ontleend.[2]

In 1524 werd de polder Oud-Piershil bedijkt. Daarna werd het dorp gesticht. Bestuurlijk viel het onder de heerlijkheid Putten.

Een belangrijk monument van historische waarde in het dorp is de hervormde kerk (eerste helft 16de eeuw), bezittende een oude toren (15de eeuw) en 17de-eeuws kerkinterieur, waaronder een kansel uit 1643.

Heerlijkheid[bewerken]

Piershil was tevens een (hoge) heerlijkheid die in bezit was van de Van Egmonds, Hendrik Gevers en vanaf 1762 van leden van de familie Meerman. In 1763 trouwde Hillegonda Petronella Meerman, vrouwe van Oud-Beijerland en Piershil (1742-1799) met mr. Claudius van der Staal (1737-1796), burgemeester van Rotterdam, waarna de heerlijkheid overging naar de familie Van der Staal die het tot in de 20e eeuw bezat, waarna de heerlijke rechten in 1937 overgingen op een nicht van de laatste Van der Staal, Marie Alexandrine Otheline Caroline gravin van Bylandt (1874-1968), die ze naliet aan de naar haar genoemde stichting.

Willem Tichelaar[bewerken]

Barbier en chirurgijn Willem Tichelaar uit Piershil verspreidde in 1672 het gerucht dat Cornelis de Witt een moord zou voorbereiden op Prins Willem III.

Cornelis was een belangrijk man in de regio: stadsregent van Dordrecht, baljuw van Beijerland, dijkgraaf van Mijnsheerenland en ruwaard van het eiland Putten.

Cornelis werd samen met broer Johan vermoord door het volk in Den Haag op 20 augustus 1672.

Sport[bewerken]

De plaatselijke sportvereniging heet SV Piershil

Ook tafeltennisvereniging TTV Korendijk is gevestigd in Piershil.

Geboren in Piershil[bewerken]

Scholen[bewerken]

  • Openbare basisschool 't Kraaienest
  • Christelijke basisschool De Wegwijzer

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]