Piershil

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Piershil
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Piershil
(Details)
Piershil
Piershil
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Korendijk Korendijk
Coördinaten 51° 48′ NB, 4° 19′ OL
Algemeen
Inwoners 1600
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Foto's
molen Simonia
molen Simonia
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Piershil is een heerlijkheid en een plaats in de gemeente Korendijk in de Hoeksche Waard. Op 1 januari 1984 is de gemeente Piershil samen met de gemeenten Goudswaard, Nieuw-Beijerland en Zuid-Beijerland opgegaan in de gemeente Korendijk.

Piershil telt circa 1600 inwoners.

Geschiedenis[bewerken]

De naam Piershil ontstond doordat voor de bedijking van de polder oud-Piershil men ter plaatse een hoogte boven het water zag uitsteken. Op deze hoogte - heuvel of hil - oefende een zekere vogelvanger Pieter of Pier zijn beroep uit: het vangen van allerlei watervogels. Het was de hil van Pier oftewel... Piershil.

In 1524 is de polder Oud-Piershil bedijkt. Daarna is het dorp gesticht. Bestuurlijk viel het onder de heerlijkheid Putten.

Een belangrijk monument van historische waarde in het dorp is de hervormde kerk (eerste helft 16de eeuw), bezittende een oude toren (15de eeuw) en 17de-eeuws kerkinterieur, waaronder een kansel uit 1643.

Heerlijkheid[bewerken]

Piershil was tevens een (hoge) heerlijkheid die in bezit was van de Van Egmonds, Hendrik Gevers en vanaf 1762 van leden van de familie Meerman. In 1763 trouwde Hillegonda Petronella Meerman, vrouwe van Oud-Beijerland en Piershil (1742-1799) met mr. Claudius van der Staal (1737-1796), burgemeester van Rotterdam, waarna de heerlijkheid overging naar de familie Van der Staal die het tot in de 20e eeuw bezat, waarna de heerlijke rechten in 1937 overgingen op een nicht van de laatste Van der Staal, Marie Alexandrine Otheline Caroline gravin van Bylandt (1874-1968), die ze naliet aan de naar haar genoemde stichting.

Willem Tichelaar[bewerken]

Barbier en chirurgijn Willem Tichelaar uit Piershil verspreidde in 1672 het gerucht dat Cornelis de Witt een moord zou voorbereiden op Prins Willem III.

Cornelis was een belangrijk man in de regio: stadsregent van Dordrecht, baljuw van Beijerland, dijkgraaf van Mijnsheerenland en ruwaard van het eiland Putten.

Cornelis werd samen met broer Johan vermoord door het volk in Den Haag op 20 augustus 1672.

Sport[bewerken]

De plaatselijke sportvereniging heet SV Piershil

Ook tafeltennisvereniging TTV Korendijk is gevestigd in Piershil.

Overige bekende inwoners[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]

  • [1] Informatie over Piershil