Militaire begraafplaats

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Amerikaanse militaire begraafplaats in Normandië
Britse militaire graven in Tyne Cot

Een militaire begraafplaats is een begraafplaats ingericht door of onder toezicht van een staat ter nagedachtenis aan en als eerbetoon voor slachtoffers die omgekomen zijn tijdens een oorlog. Tijdens de vijandelijkheden werden de oorlogsslachtoffers begraven waar ze stierven. Pas na de vijandelijkheden kregen de militaire begraafpaatsen hun actuele vorm, veelal na hergroeperen van kleine begraafplaatsen en her en der verspreide individuele graven.

De vele militaire begraafplaatsen van vooral de Eerste Wereldoorlog en de Tweede Wereldoorlog over geheel de wereld zijn blijvende getuigen van de menselijke kosten van een militair conflict.

Op sommige militaire begraafplaatsen liggen naast militairen ook enkele militairen van de vijandelijke strijdkrachten. Op talloze militaire begraafplaatsen liggen naast militairen ook andere oorlogsslachtoffers begraven: standrechtelijk gefusilleerden, ter dood veroordeelde en geëxecuteerde verzetsmensen, dwangarbeiders, joden, onderduikers, krijgsgevangenen van alle naties, van ontbering gestorven gevangenen. Dit geldt met name voor de in Nederland (Ereveld Loenen), Indonesië en Duitsland gelegen erevelden en voor vele Belgische militaire begraafplaatsen.

Grote begraafplaatsen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]