Militaire begraafplaats

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Amerikaanse militaire begraafplaats in Normandië
Britse militaire graven in Tyne Cot Cemetery

Een militaire begraafplaats of oorlogsbegraafplaats is een begraafplaats ingericht door of onder toezicht van een staat ter nagedachtenis aan en als eerbetoon voor slachtoffers die omgekomen zijn tijdens een oorlog. Tijdens de vijandelijkheden werden de oorlogsslachtoffers begraven waar ze stierven. Pas na de vijandelijkheden kregen de militaire begraafplaatsen hun actuele vorm, veelal na het hergroeperen van kleine begraafplaatsen en her en der verspreide individuele graven.

De vele militaire begraafplaatsen van vooral de Eerste- en Tweede Wereldoorlog over de hele wereld zijn blijvende getuigen van de menselijke kosten van een militair conflict.

Op sommige militaire begraafplaatsen liggen naast militairen van de eigen natie ook militairen van de vijandelijke strijdkrachten. Op talloze militaire begraafplaatsen liggen naast militairen ook andere oorlogsslachtoffers begraven: standrechtelijk gefusilleerden, ter dood veroordeelde en geëxecuteerde verzetsmensen, dwangarbeiders, joden, onderduikers, krijgsgevangenen van alle naties, van ontbering gestorven gevangenen. Dit geldt met name voor de in Nederland (Ereveld Loenen), Indonesië en Duitsland gelegen erevelden en voor vele Belgische militaire begraafplaatsen.

Grote begraafplaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie War graves van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.