Nieuw-Beijerland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nieuw-Beijerland
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Vlag van Nieuw-Beijerland Wapen van Nieuw-Beijerland
Details (Details)
Nieuw-Beijerland (Zuid-Holland)
Nieuw-Beijerland
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Hoeksche Waard
Coördinaten 51° 49′ NB, 4° 21′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019) 3.990[1]
Overig
Woonplaatscode 2887
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Nieuw-Beijerland is een dorp in Zuid-Holland en ligt in het westelijk deel van de Hoeksche Waard. Anno 2019 kent Nieuw-Beijerland ongeveer 3.990 inwoners. Met de komst van de nieuwbouw aan de kreek zal dit aantal naar verwachting toenemen. Nieuw-Beijerland ligt aan het Spui, een getijrivier. Het water in de omgeving van Nieuw-Beijerland is nog aan de invloed van de getijden onderhevig.

Nieuw-Beijerland vormde samen met de dorpen Goudswaard, Piershil, Zuid-Beijerland en het eiland Tiengemeten de gemeente Korendijk. Er is een veerpont-verbinding met Hekelingen, wat de snelste manier is om in Spijkenisse te komen. Bastiaan Kolbach was de laatste burgemeester van Nieuw-Beijerland, hij werd in 1984 burgemeester van Korendijk.

De plaatselijke voetbalvereniging heet NBSVV en is opgericht in 1949, de thuishaven is het "Sportpark De Kreek". De plaatselijke tennisvereniging heet TV de Molen en is gelegen aan het industrieterrein. Het dorpshuis de Swaensvoet beschikt onder andere over een gymzaal. Nieuw-Beijerland heeft twee basisscholen: OBS Onder de Wieken en De School met de Bijbel.

Molen[bewerken]

De eerste Nieuw-Beijerlandse molen werd gebouwd rond de jaren 1700, kort na het ontstaan van de polder. In 1703 werd de molen 'Windlust' gebouwd, tegenwoordig De Swaen geheten. Dit was in de achttiende eeuw een zogenaamde 'dwangmolen' wat inhield dat men verplicht was zijn graan hier te laten malen. Het is met de Hervormde Kerk een rijksmonument.

Bekende Nieuw-Beijerlanders[bewerken]

Aangrenzende wooplaatsen[bewerken]

   aangrenzende woonplaatsen   
 Spijkenisse      Wapen Oud-Beijerland Oud-Beijerland 
   Brosen windrose nl.svg  Wapen Klaaswaal Klaaswaal 
 Wapen Piershil Piershil      Wapen Zuid-Beijerland Zuid-Beijerland 

Afbeeldingen[bewerken]