Wapen van De Mijl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wapen van de voormalige gemeente De Mijl

Het wapen van De Mijl werd op 24 december 1817 aan de Zuid-Hollandse gemeente De Mijl toegekend. De gemeente werd op 4 april dat jaar afgesplitst van de gemeente Dubbeldam. Op 15 april 1857 is de gemeente opgeheven en weer in de gemeente Dubbeldam opgegaan. Het wapen is sinds die gemeentelijke herindeling niet meer in gebruik. Het wapen is zeer waarschijnlijk afgeleid van het wapen van de familie Van der Mijle, die familie voerde een zilveren schild met daarop en zwarte eenhoorn met gouden manen en hoorn. Het wapen van de heerlijkheid Bakkum was eveneens van dit wapen afgeleid.

Blazoenering[bewerken | brontekst bewerken]

De blazoenering van het wapen luidde als volgt:

Van goud beladen met een springende eenhoorn van sabel.

Het wapen was geheel van goud met daarop een geheel zwarte eenhoorn. Het wapen had geen schildhouder(s) en ook geen kroon

Vergelijkbare wapens[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende wapens kunnen op verschillende gronden vergeleken worden met het wapen van De Mijl:

Het wapen van De Mijl is gebaseerd op het wapen van de familie Van der Mijle. Dit geldt ook voor het wapen van de heerlijkheid Bakkum. De wapens van Hoorn en Menaldumadeel hebben eveneens een eenhoorn. Hoorn is de enige gemeente in Nederland die een eenhoorn als schildhouder gebruikt en Menaldumadeel is de enige andere voormalige Nederlandse gemeente die een eenhoorn op het wapen gebruikte.