Wapen van Vlist

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlist wapen 1985.svg

Het wapen van Vlist is op 21 november 1985 bij Koninklijk Besluit aan de gemeente Vlist toegekend naar aanleiding van de gemeentelijke herindeling, waarbij Haastrecht, Stolwijk en een deel van Gouderak bij de gemeente werden gevoegd. Het oude wapen uit 1818 werd daarbij vervangen door een geheel ander ontwerp, gebaseerd op de oude wapens van de toegevoegde gemeenten. Het wapen bleef in gebruik tot op 1 januari 2015 de gemeente opging in de nieuw gevormde gemeente Krimpenerwaard.

Oorsprong[bewerken]

Het wapen van Vlist (1818-1985)

De herkomst van het oude wapen is onbekend. Er zijn geen afbeeldingen van voor de negentiende eeuw van een wapen van Vlist bekend en waarschijnlijk was het een nieuw ontwerp. In het nieuwe wapen stelt de schuinbalk het riviertje de Vlist voor, terwijl de burcht afkomstig is van het wapen van Haastrecht en de kazen van het wapen van Stolwijk.[1]

Blazoenering[bewerken]

Wapen van 1818[bewerken]

De beschrijving van het wapen van 22 juli 1818 is als volgt: "Een schild van zilver, waarop een boom, staande op zijn terras, alles van sijnople; de boom beladen met een vogel van sabel en geaccosteerd van 2 harten van keel."

Wapen van 1985[bewerken]

De beschrijving is als volgt: "In sinopel een golvende schuinbalk van zilver, vergezeld boven van een kasteel, bestaande uit 3 gekanteelde torens met afgeknotte daken, verbonden door muren, de middelste toren hoger dan beide buitenste; beneden van 3 opgestapelde platte kazen, waarvan de grootte van boven naar beneden toeneemt, alles van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon van 3 bladeren en 2 parels."

N.B. de heraldische kleuren in de schilden zijn: sinopel (groen), zilver (wit), goud (geel), sabel (zwart) en keel (rood).

Verwante wapens[bewerken]