Stolwijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stolwijk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Stolwijk
(Details)
Stolwijk
Stolwijk
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Krimpenerwaard
Coördinaten 51° 58′ NB, 4° 46′ OL
Algemeen
Inwoners (1-1-2011) ca. 5000
Overig
Postcode 2820, 2821
Netnummer 0182
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente Vlist
Locatie in de voormalige gemeente Vlist
Foto's
De kerk van Stolwijk
De kerk van Stolwijk
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Stolwijk is een dorp en de hoofdplaats van de Zuid-Hollandse gemeente Krimpenerwaard.

Per 1 januari 2011 had Stolwijk 4997 (2523 mannen en 2474 vrouwen) inwoners.

Geschiedenis[bewerken]

Stolwijk wordt voor het eerst vermeld in 1320 in de registratie van de grafelijke lenen in de Krimpenerwaard. Op 19 september 1320 wordt genoemd: "Een hoeve, groot 8 morgen, in Stolwijk boven de kerk, oost: Ticlenland".[1]

Tot 1 januari 1985 was het een zelfstandige gemeente maar het werd op deze datum samengevoegd met de gemeenten Haastrecht en Vlist. In Stolwijk bevond zich het gemeentekantoor en de gemeentewerf van de fusiegemeente gemeente Vlist. Op 1 januari 2015 ging de gemeente op in de nieuwgevormde gemeente Krimpenerwaard. Stolwijk werd ook van deze gemeente de hoofdplaats.

Nederlands Hervormde Kerk[bewerken]

Het meest markante gebouw in Stolwijk is de 45 meter hoge toren bij de Nederlands Hervormde Kerk, die op al oudere fundamenten gebouwd werd in 1501. Oorspronkelijk was de toren nog 9 meter hoger, maar in 1717 waaide de spits er af en is de huidige spits er voor teruggeplaatst. In 1946 werd de laat-gotische, Kempische toren gerestaureerd. Daarbij werd de scheefgezakte toren rechter gezet, en wel van zo'n 1,35 meter uit het lood terug naar 'maar' 85 centimeter uit lood. Mede daardoor is de 'Stolkse' toren een markant herkenningspunt in de wijde omgeving.

De aan de toren vastgebouwde kerk staat op de fundamenten van een vroegere kerk, die stamt uit de jaren 1375 tot 1400. In 1948 werd het slecht geconstrueerde en gefundeerde oude kerkgebouw helemaal afgebroken en volledig opnieuw opgebouwd. De nieuwe kerk werd opgetrokken met stenen die afkomstig waren van het in de Tweede Wereldoorlog door een bombardement verwoeste Bezuidenhout in Den Haag. De kerk oogt als een zeer oud gebouw, maar werd na de herbouw in 1949 opnieuw in gebruik genomen en is dus van een nog relatief recente datum.

Spoorlijn[bewerken]

In de eerste helft van de 20e eeuw was Stolwijk een van de haltes aan de spoorlijn tussen Gouda en Schoonhoven, maar deze is door de Duitsers in de 2de Wereldoorlog gesloopt voor het maken van wapens.[2]

Verenigingsleven[bewerken]

Op sportgebied telt Stolwijk een voetbalvereniging: VV Stolwijk; een gymnastiek-, een tennis-, een volleybal-, en een waterpolovereniging. Op cultureel gebied heeft het dorp een toneel- en een muziekvereniging. Een van de grootste verenigingen van Stolwijk is de historische vereniging "Oud Stolwijck".

Gemeentewapen[bewerken]

Het wapen van de oude gemeente symboliseert de belangrijkste bronnen van bestaan in de voormalige heerlijkheid. Het wapen bevat drie kazen, een pond boter en een kroon. Het wapen is afgeleid van het oude heerlijkheidswapen, dat echter geen stuk boter of kroon bevatte. De oorsprong van de kroon is niet bekend. Voor zover bekend is dit het enige wapen waarop zuivelproducten zijn afgebeeld.

Op 17 september 2016 werd op de rotonde bij Stolwijk een kunstwerk onthuld, waarvoor het gemeentewapen (drie kazen en een klont boter) model stond.[3]

Zie ook[bewerken]

Drie generaties (1965) door de Stolwijkse beeldhouwster Ineke van Dijk in de Kievitslaan te Stolwijk