Zuidland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Zuidland
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Zuidland (Zuid-Holland)
Zuidland
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Nissewaard Nissewaard
Coördinaten 51° 49′ NB, 4° 15′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
5.940[1]
Overig
Woonplaatscode 1390
Foto's
Centrum
Centrum
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Zuidland, in streekdialect Sland, is een dorp op het eiland Voorne-Putten, in de gemeente Nissewaard in de Nederlandse provincie Zuid-Holland.

Zuidland telde per 1 januari 2021 5.940 inwoners; het aantal woningen bedroeg op 1 juli 2011 2237.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In documenten wordt voor het eerst aan het einde van 13e eeuw gesproken over de 'Heerlickheit Westenrijck', waar nu in Zuidland de straatnaam Westenrijk nog naar verwijst. In de middeleeuwen werden ook de namen Blinc- of Blenkvliet en Couwenhoven gebruikt voor het dorp.[2] In die papieren wordt toestemming gevraagd voor het bouwen van boerderijen en het pachten van land. Vanwege de gunstige ligging aan rivier Bernisse wordt daar in 1368 't Schippershuus gebouwd en waar nu het Hoofd is werd een vertakking gemaakt naar de haven van Zuidland, nu de vijver in het midden van de Ring. Medio 14e eeuw kreeg Zuytlant tolrechten en stapelmarktrechten en pikte zo in de Gouden Eeuw een graantje mee van het succes van de steden Geervliet en Brielle. Desondanks is Zuytlant nooit een belangrijke plaats geworden en heeft ook nooit stadsrechten ontvangen.

Opmerkelijk is het feit dat Zuidland tot 1945 groter was dan Spijkenisse. Nadat de gemeente Spijkenisse in de jaren '50 werd aangewezen als groeikern, werd Zuidland betreft inwonersaantal snel ingehaald.

Zuidland was tot 1980 een zelfstandige gemeente, maar is door besluit van het toenmalige kabinet samengevoegd met de gemeentes Abbenbroek, Geervliet, Oudenhoorn, Simonshaven, Biert (al zijn deze twee laatste nooit echt een eigen gemeente geweest) en Heenvliet tot de gemeente Bernisse.

Tot en met 31 december 2014 was Zuidland onderdeel van de gemeente Bernisse. Op 1 januari 2015 ging de plaats samen met de gemeente Spijkenisse op in de gemeente Nissewaard.

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Zuidland was tot in 1966 opgenomen in het tramnetwerk van de RTM op Voorne-Putten. In Zuidland bevond zich een station. De straatnaam "Het Perron" verwijst nog naar deze halte, waarvan de plek van het stationnetje nog gedeeltelijk zichtbaar is. De lijn werd opgeheven vanwege de opkomst van het busvervoer en autoverkeer. EBS rijdt met lijn 106 dagelijks door het dorp, maandag t/m zaterdag overdag 2x per uur, in de avond en op zondag 1x per uur.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Het schip en het koor van de hervormde kerk, die gerestaureerd werden in 1919, dateren uit het begin van de 16e eeuw, de toren uit de tweede helft van de 15e eeuw.

De Arend is een stenen stellingkorenmolen uit 1844. De molen is maalvaardig en wekelijks geopend voor bezoekers.

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Een deel van Zuidland is een beschermd dorpsgezicht.

Zie ook:

Bekende inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Zuidland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.