Bernisse (water)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Bernisse is een water op Voorne-Putten in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het loopt van het Spui tot het Scheepvaart- en Voedingskanaal dat parallel loopt aan het Hartelkanaal.

De Bernisse vormt de scheiding tussen de eilanden Voorne en Putten[1] (en niet, zoals vaak gedacht wordt, het Voornse Kanaal). Aan de Bernisse liggen de plaatsen Zuidland, Abbenbroek en Heenvliet. Het dient als verbinding waardoor zoetwater vanuit het Spui ingelaten wordt in het Rijnmondgebied. Hiermee wordt de verzilting tegengegaan die veroorzaakt wordt door het via de Nieuwe Waterweg binnenstromend zeewater.

Geschiedenis[bewerken]

In de vroege middeleeuwen vormde de Bernisse de verbinding tussen de (Brielse) Maas en het Haringvliet en was het een belangrijke waterweg. Bij Geervliet werd tol geheven.[1]

Recreatiegebied[bewerken]

Tegenwoordig is het ook een belangrijk recreatiegebied. Het gebied is ruim 300 hectare groot en is gevormd door diverse plassen waarin en waarop gevist, gesurft, gezwommen en gevaren kan worden. Motorbootvaart is niet toegestaan. Er zijn speciale strandjes, trailerhellingen en aanlegsteigers gemaakt. Ook voor vogelliefhebbers is dit een prachtig gebied.