Rijsoord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rijsoord
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Rijsoord
(Details)
Rijsoord
Rijsoord
Situering
Provincie Zuid-Holland
Gemeente Ridderkerk
Coördinaten 51° 51′ NB, 4° 36′ OL
Algemeen
Oppervlakte 785 ha. km²
Inwoners (2012) 3.125 (421 inw./km²)
Inwonersnaam Rijsoordenaar
- Bijnaam Kraai
Overig
Postcode 2988
Netnummer 0180
Woonplaats (BAG) Ridderkerk
Detailkaart
Locatie in de gemeente Ridderkerk
Locatie in de gemeente Ridderkerk
Foto's
Waaltje Rijsoord.JPG
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Rijsoord (uitspraak: Rezóórd) is een voormalig dorp in Zuid-Holland, dat sinds 1 september 1855 deel uitmaakt van de gemeente Ridderkerk. Het ligt grofweg rondom het Waaltje.

De bijnaam van Rijsoord en de Rijsoordenaars is 'Kraaiennest' en 'kraaien'. Dit is ook de naam van de carnavalsvereniging. De vereniging heeft met carnaval het hoofdkwartier bij de voetbalvereniging VV Rijsoord, die voor de gelegenheid omgedoopt wordt naar het 'Kraaiennest'.

Rijsoord is begrensd door :

Tussen 1 januari 1846 en 1 september 1855 was Rijsoord samen met Strevelshoek deel van de gemeente Rijsoort en Strevelshoek, daarvoor was het een zelfstandige gemeente met de naam Rijsoord.

Rijsoord was vanaf 1888 ook een kunstenaarskolonie[1], waar vooral Amerikaanse kunstenaars die in Parijs studeerden of werkten in de zomermaanden verbleven.[2]

Rijsoord als kunstenaarskolonie[bewerken]

Tussen 1888 en 1914 bezoeken talloze in Parijs verblijvende kunstenaars, academiedocenten en studenten het dorp Rijsoord om er te schilderen. Hotel Warendorp (nu Restaurant Ross Lovell) functioneerde als hun hoofdkwartier. Degene die de aanzet gaf was een Hollandse Amerikaan uit Chicago, wiens ouders oorspronkelijk in Rijsoord hadden gewoond: de beeldend kunstenaar en academiedocent John H. Vanderpoel (1857-1911), geboren als Johannes van der Poel in Haarlemmermeer. Op 12-jarige leeftijd emigreerde hij in 1869 na het overlijden van zijn moeder met zijn familie naar Amerika (Chicago). Zijn ouders Jan van der Poel en Maria van Nes hebben voor Johns geboorte enige tijd in Rijsoord gewoond, in de Burghoeve aan de Pruimendijk. In Chicago gaat Vanderpoel naar de kunstacademie, waar hij later als docent werkzaam is en vervolgens directeur wordt. In de zomer van 1888 bezoekt Vanderpoel vanuit Parijs het dorp Rijsoord samen met een groep academiestudenten, onder wie Anna Stanley, en logeert bij zijn nichtje Volksje Noorlander-Van Nes. John Vanderpoel moet zijn nicht hebben beloofd om iedere zomer vanuit Parijs naar Rijsoord terug te keren, want in 1889 bouwt het echtpaar Noorlander aan Waalweg nr. 3 een nieuwe boerderij, die tevens als onderkomen voor reizigers en kunstenaars zou dienen: Pension Noorlander[3]. Het pension was vlak achter Hotel Warendorp gelegen. De Amerikaanse kunstenares Wilhelmina Douglas Hawley (1860-1958) kwam in 1892 voor het eerst in Rijsoord.[2] Nog steeds exposeren diverse Ridderkerkse kunstenaars tijdens de Ridderkerkse Kunstroute in Rijsoord.

Tweede Wereldoorlog[bewerken]

Op 15 mei 1940 vond in Rijsoord de capitulatie van de Nederlandse strijdkrachten aan de Duitsers plaats. Generaal Winkelman tekende in de school aan de Rijksstraatweg 101 de overgave.

In het gebouw is tegenwoordig het Johannes Post School Museum gevestigd. Voor het museum staat een monument met de tekst: "Een volk dat zijn verdediging verwaarloost zet zijn vrijheid op het spel" en op het terrein zelf staat een beeld van generaal Winkelman.

Industrie[bewerken]

In Rijsoord zijn diverse (glas)tuinbouwbedrijven gevestigd. Rijsoord was ook een dorp waar veel vlas werd verbouwd en verwerkt tot linnen en touw. Uit het vlas werd ook lijnzaad gewonnen voor het maken van lijnzaadolie en geëxporteerd door de firma De Groot & Van Nes. De typische geur van vlas hing door het hele dorp heen. Het vlas werd geroot in de dode rivierarm die door het dorp loopt genaamd 'het Waaltje'.

Inwoners[bewerken]

Bevolkingsopbouw[bewerken]

Rijsoord heeft een totale bevolking van 3.125 inwoners, waarvan 1.575 mannen en 1.550 vrouwen.[4] Deze is als volgt samengesteld over de leeftijdscategorieën:[4]

Leeftijdscategorie Percentage
0-14 jaar 16%
15-24 jaar 12%
25-44 jaar 21%
45-64 jaar 31%
> 65 jaar 21%

Geboren in Rijsoord[bewerken]

Bekende ex-inwoners[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Fotogalerij[bewerken]