Bolnes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bolnes
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Bolnes (Zuid-Holland)
Bolnes
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Ridderkerk Ridderkerk
Coördinaten 51° 54′ NB, 4° 35′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2,89 km²
Inwoners (2016) 7650
Overig
Postcode 2987
Netnummer 0180
Woonplaats (BAG) Ridderkerk
Detailkaart
Locatie in de gemeente Ridderkerk
Locatie in de gemeente Ridderkerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Bolnes is een dorp, dat samen met de plaatsen Slikkerveer, Ridderkerk, Rijsoord en Oostendam in de gemeente Ridderkerk ligt in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp had in 2016 7650 inwoners.

Ligging[bewerken]

Het is gelegen aan de zuidoever van de Nieuwe Maas op het eiland IJsselmonde. Het wordt van het dichtstbijzijnde Ridderkerkse dorp Slikkerveer in het oosten gescheiden door het Donckse Bos, waarin het nog steeds bewoonde 18e-eeuwse Huys ten Donck een vermeldenswaardig rijksmonument is. In het westen vormt het Dijkje de grens met de Rotterdamse deelgemeenten Beverwaard en IJsselmonde. In het zuiden wordt het begrensd door de Kievitsweg, waarachter akkers en de Rotterdamseweg tussen IJsselmonde en Slikkerveer liggen.

Uitbreidingsgeschiedenis[bewerken]

Boezemkade 22-38

Tot in de jaren vijftig van de 20e eeuw was Bolnes weinig meer dan een stuk lintbebouwing langs de Ringdijk, plus wat arbeiderswoningen tussen het Dijkje en de Boezemkade. Verreweg de belangrijkste werkgevers waren de scheepswerven Boele en Pot en de machinefabriek Van Dam. Bovendien lag net ten westen van Boele, in het Rotterdamse dorp IJsselmonde, scheepswerf Verolme.
In de jaren vijftig en zestig vond zuidwaartse uitbreiding tot aan de De La Reystraat plaats, met een klein winkelcentrum in het midden van de De Wetstraat. Ook werd de Boezemkerk gebouwd. In de jaren zeventig kwam er nog meer, tussen de De La Reystraat en de Kievitsweg, met hoge flatgebouwen langs de Spuistraat, een veel groter winkelcentrum ('Bolnes-Zuid') en nieuwe lagere en kleuterscholen, waardoor het zwaartepunt van het dorp ten zuiden van de De La Reystraat kwam te liggen. Vanaf de jaren zeventig werd ook het dorp IJsselmonde drastisch zuidwaarts uitgebreid met de Beverwaard, waarmee het betrekkelijke isolement van de bebouwde kom van Bolnes werd opgeheven. De lagere en kleuterscholen die bij de De Wetstraat rond 1960 waren gebouwd, zijn in de jaren tachtig weer verdwenen; er is een bejaardencentrum 'De Boeg' voor in de plaats gekomen. Het weerspiegelt de demografische ontwikkeling in het oude Bolnes.

Het winkelcentrum Bolnes-Zuid is op 26 januari 1981 afgebrand en daarna herbouwd. In 2006 onderging het nog eens een flinke opknapbeurt. Er werden ook appartementen gebouwd en de parkeerplaats is flink vergroot. In de nabijheid van het winkelcentrum wordt een groot aantal woningen gesloopt. De bedoeling is er nieuwe woningen voor in de plaats te bouwen.

Zoals zoveel Nederlandse scheepswerven raakten Boele en Pot in de jaren zeventig in moeilijkheden. Een fusie tussen die twee kon niet verhinderen dat in 1986 ook deze ene scheepswerf de poorten moest sluiten, waarmee de laatste 600 banen in de scheepsbouw verloren gingen. De vrijgekomen terreinen van de scheepswerven zijn sindsdien volgebouwd met prestigieuze woningen, waaronder een 'potlood'toren, met uitzicht op de rivier.

Multiculturele ontwikkelingen[bewerken]

Vanaf 1961 maakte het dorp kennis met het verschijnsel 'gastarbeider', vrijwel uitsluitend Spaanse mannen die hun gezinnen in hun land van herkomst hadden achtergelaten en huisden in houten barakken, het Spanjolenkamp, vlak naast de scheepswerven. Vanaf 1976 lieten velen hun gezinnen overkomen en kregen normale huisvesting. Dit heeft nooit tot noemenswaardige spanningen geleid. Er kwam ook een Hogar Cultural Español. Sinds 1980 heet de vereniging Hogar Recreativo Cultural "Andalucía" de Ridderkerk. Een groot deel van de gastarbeiders is later teruggekeerd naar Spanje of verhuisd naar elders in Nederland.

Openbaar vervoer[bewerken]

Op het gebied van openbaar vervoer is er in Bolnes slechts de mogelijkheid tot busvervoer tussen enerzijds Rotterdam en anderzijds Slikkerveer, respectievelijk Ridderkerk en Dordrecht. Niet alleen in de gemeenteraad van Ridderkerk hebben plannen voor het doortrekken van een tram- of metrolijn vanuit Rotterdam, langs de zuidrand van Bolnes naar Ridderkerk al tot langdurige meningsverschillen geleid, maar ook in de samenleving. Er is zelfs een actiegroep tegen deze uitbreiding van het openbaar vervoer Stop Tram Plus. Inmiddels worden de eerste stukken rails aangelegd, waardoor de bouw van de tramlijn naar Ridderkerk officieel begonnen is. De Rotterdamse RET-tramlijn 23 loopt door tot halte Limbrichtshoek in de Beverwaard, die slechts enkele meters van de grens met Bolnes verwijderd is. Inwoners van Bolnes maken dan ook veelvuldig gebruik van de tram richting Rotterdam.

Geboren[bewerken]