Leerbroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leerbroek
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Leerbroek
(Details)
Leerbroek (Utrecht)
Leerbroek
Situering
Provincie Vlag Utrecht (gemeente) Utrecht
Gemeente Vlag Vijfheerenlanden Vijfheerenlanden
Coördinaten 51° 55′ NB, 5° 3′ OL
Algemeen
Inwoners (2020-01-01) 1.635[1]
Overig
Postcode 4245
Netnummer 0345
Woonplaatscode 2110
Detailkaart
Kaart van Leerbroek
Locatie in de voormalige gemeente Zederik
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Leerbroek is een dorp in de gemeente Vijfheerenlanden, in de Nederlandse provincie Utrecht. Dorp en ommeland telde in 2020 ongeveer 1.635 inwoners en heeft 543 woningen.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Leerbroek dankt de naam aan de oude waterloop de Leede. Broek komt van moeras. Leerbroek is dus in feite een samenvoeging van Moeras aan de Leede. De 'Leede' komt hier en daar nog naar voren. De oude waterloop bestaat nog altijd, maar lijkt nu niet veel meer dan een sloot. In Leerbroek/Leerdam (Dam aan de Leede) bestaat nog altijd de weg genaamd 'Recht van ter Leede'. Verder is het bekende verzorgingstehuis 'Huis ter Leede' ook nog een herinnering aan de oude waterloop.

Volgens bepaalde gegevens zou Leerbroek omstreeks 1020-1025 gesticht zijn door Jan I van Arkel, die eveneens stichter van het naburige dorpje Nieuwland geweest zou zijn. Tussen (1143 en 1303) behoorde de streek tot de heren van der Lede, daarna tot het geslacht Arkel (1305-1428) en het geslacht Egmond (1428-1560?) tot het bij de Nederlanden werd toegevoegd.

Politiek[bewerken | bron bewerken]

Tot 1986 was Leerbroek een zelfstandige gemeente. In de laatste decennia van haar zelfstandigheid werden burgemeesters, gemeentesecretarissen en -ontvangers gedeeld met de toenmalige gemeenten Meerkerk en Nieuwland. Na de herindeling van 1986 werd Leerbroek onderdeel van de gemeente Zederik, die op 1 januari 2019 opging in de gemeente Vijfheerenlanden.

Traditioneel stemt bijna de helft van alle Leerbroekers SGP. Daarnaast hebben ChristenUnie en CDA ook een grote aanhang.

Religie[bewerken | bron bewerken]

De dorpskerk van Leerbroek is formeel eigendom van de Protestantse Kerk in Nederland. In de praktijk wordt de kerk uitsluitend gebruikt door de lokale Hersteld Hervormde gemeente. Predikant is ds. N. den Ouden. De kerkelijke gemeente heeft circa 1000 leden waarvan ongeveer de helft niet in Leerbroek woont, ze vervult dan ook een streekfunctie. De kerkdiensten staan bekend om het langzaam zingen op hele noten. De kerkgemeente is de enige in Leerbroek.

Geboren[bewerken | bron bewerken]

Zie ook[bewerken | bron bewerken]

Zie de categorie Leerbroek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

  1. Tabel: Bevolking; maandcijfers per gemeente en overige regionale indelingen, 1 januari 2020, Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen