Leerbroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Leerbroek
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Leerbroek
(Details)
Leerbroek
Leerbroek
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Zederik Zederik
Coördinaten 51° 55′ NB, 5° 3′ OL
Algemeen
Inwoners (2012) ca. 1678
Overig
Postcode 4245
Netnummer 0345
Detailkaart
Locatie in de gemeente Zederik
Locatie in de gemeente Zederik
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Leerbroek is een dorp in de gemeente Zederik, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het dorp heeft 1678 inwoners (2012) en heeft 543 woningen.

Geschiedenis[bewerken]

Leerbroek dankt de naam aan de oude waterloop de Leede. Broek komt van moeras. Leerbroek is dus in feite een samenvoeging van Moeras aan de Leede. De 'Leede' komt hier en daar nog naar voren. De oude waterloop bestaat nog altijd, maar lijkt nu niet veel meer dan een sloot. In Leerbroek/Leerdam (Dam aan de Leede) bestaat nog altijd de weg genaamd 'Recht van ter Leede'. Verder is het bekende verzorgingstehuis 'Huis ter Leede' ook nog een herinnering aan de oude waterloop.

Volgens bepaalde gegevens zou Leerbroek omstreeks 1020-1025 gesticht zijn door Jan I van Arkel, die eveneens stichter van het naburige dorpje Nieuwland geweest zou zijn. Tussen (1143 en 1303) behoorde de streek tot de heren van der Lede, daarna tot het geslacht Arkel (1305-1428) en het geslacht van Egmond (1428-1560?) tot het bij de Nederlanden werd toegevoegd.

Politiek[bewerken]

Tot 1986 was Leerbroek een zelfstandige gemeente. In de laatste decennia van haar zelfstandigheid werden burgemeesters, gemeentesecretarissen en -ontvangers gedeeld met de toenmalige gemeenten Meerkerk en Nieuwland. Na de herindeling van 1986 werd Leerbroek onderdeel van de gemeente Zederik.

Traditioneel stemt bijna de helft van alle Leerbroekers SGP, bij de laatstgehouden verkiezingen was dat 49%. Daarnaast hebben ChristenUnie en CDA ook een grote aanhang.

De markante toren van de kerk van Leerbroek (Hersteld Hervormde Kerk, Het kerkgebouw staat op een terp.

Kerkelijk leven[bewerken]

De dorpskerk is formeel eigendom van de Protestantse Kerk in Nederland en daarom is het kerkgebouw eigendom van de Hervormde Gemeente (PKN) in Nieuwland. In de praktijk wordt de kerk uitsluitend gebruikt door de lokale Hersteld Hervormde gemeente. Huidig predikant is ds. R.W. Mulder. De kerkelijke gemeente heeft circa 1000 leden waarvan ongeveer de helft niet in Leerbroek woont. De kerk vervult dan ook een streekfunctie. De kerkdiensten staan bekend om het langzaam zingen op hele noten. Deze Hersteld Hervormde Gemeente is de enige kerk die Leerbroek rijk is.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]