Leerbroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leerbroek
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Leerbroek
(Details)
Leerbroek (Zuid-Holland)
Leerbroek
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Zederik Zederik
Coördinaten 51° 55′ NB, 5° 3′ OL
Algemeen
Inwoners (2017) 1.570
Overig
Postcode 4245
Netnummer 0345
Detailkaart
Locatie in de gemeente Zederik
Locatie in de gemeente Zederik
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Leerbroek is een dorp en voormalige gemeente in de gemeente Zederik, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Dorp en ommeland telde begin 2017 1.570 inwoners en heeft 543 woningen.

Geschiedenis[bewerken]

Leerbroek dankt de naam aan de oude waterloop de Leede. Broek komt van moeras. Leerbroek is dus in feite een samenvoeging van Moeras aan de Leede. De 'Leede' komt hier en daar nog naar voren. De oude waterloop bestaat nog altijd, maar lijkt nu niet veel meer dan een sloot. In Leerbroek/Leerdam (Dam aan de Leede) bestaat nog altijd de weg genaamd 'Recht van ter Leede'. Verder is het bekende verzorgingstehuis 'Huis ter Leede' ook nog een herinnering aan de oude waterloop.

Volgens bepaalde gegevens zou Leerbroek omstreeks 1020-1025 gesticht zijn door Jan I van Arkel, die eveneens stichter van het naburige dorpje Nieuwland geweest zou zijn. Tussen (1143 en 1303) behoorde de streek tot de heren van der Lede, daarna tot het geslacht Arkel (1305-1428) en het geslacht van Egmond (1428-1560?) tot het bij de Nederlanden werd toegevoegd.

Politiek[bewerken]

Tot 1986 was Leerbroek een zelfstandige gemeente. In de laatste decennia van haar zelfstandigheid werden burgemeesters, gemeentesecretarissen en -ontvangers gedeeld met de toenmalige gemeenten Meerkerk en Nieuwland. Na de herindeling van 1986 werd Leerbroek onderdeel van de gemeente Zederik.

Traditioneel stemt bijna de helft van alle Leerbroekers SGP, bij de laatstgehouden verkiezingen was dat 49%. Daarnaast hebben ChristenUnie en CDA ook een grote aanhang.

Religie[bewerken]

De dorpskerk van Leerbroek is formeel eigendom van de Protestantse Kerk in Nederland. In de praktijk wordt de kerk uitsluitend gebruikt door de lokale Hersteld Hervormde gemeente. Predikant is ds. N. den Ouden . De kerkelijke gemeente heeft circa 1000 leden waarvan ongeveer de helft niet in Leerbroek woont, ze vervult dan ook een streekfunctie. De kerkdiensten staan bekend om het langzaam zingen op hele noten. De kerkgemeente is de enige in Leerbroek.

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]