Leerbroek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Leerbroek
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Leerbroek (Utrecht)
Leerbroek
Situering
Provincie Vlag Utrecht (gemeente) Utrecht
Gemeente Vlag Vijfheerenlanden Vijfheerenlanden
Coördinaten 51° 55′ NB, 5° 3′ OL
Algemeen
Oppervlakte 10,23[1] km²
- land 10,12[1] km²
- water 0,11[1] km²
Inwoners
(2023-01-01)
1.545[1]
(151 inw./km²)
Woningvoorraad 549 woningen[1]
Overig
Postcode 4245
Netnummer 0345
Woonplaatscode 2110
Detailkaart
Kaart van Leerbroek
Locatie in de voormalige gemeente Zederik
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Leerbroek is een dorp in de gemeente Vijfheerenlanden, in de Nederlandse provincie Utrecht. Dorp en ommeland telde in 2023 ongeveer 1.545 inwoners en heeft 543 woningen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Leerbroek dankt de naam aan de oude waterloop de Leede. Broek komt van moeras. Leerbroek is dus in feite een samenvoeging van Moeras aan de Leede. De 'Leede' komt hier en daar nog naar voren. De oude waterloop bestaat nog altijd, maar lijkt nu niet veel meer dan een sloot. In Leerbroek/Leerdam (Dam aan de Leede) bestaat nog altijd de weg genaamd 'Recht van ter Leede'. Verder is het bekende verzorgingstehuis 'Huis ter Leede' in Leerdam ook nog een herinnering aan de oude waterloop.

Volgens bepaalde gegevens zou Leerbroek omstreeks 1020-1025 gesticht zijn door Jan I van Arkel, die eveneens stichter van het naburige dorpje Nieuwland geweest zou zijn. Tussen (1143 en 1303) behoorde de streek tot de heren van der Lede, daarna tot het geslacht Arkel (1305-1428) en het geslacht Egmond (1428-1560?) tot het bij de Nederlanden werd toegevoegd.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de vorming van de gemeentes op 1 januari 1812 werd Leerbroek deel van de gemeente Meerkerk. Al op 1 april 1817 werd Leerbroek weer zelfstandig. In de laatste decennia van haar zelfstandigheid werden burgemeesters, gemeentesecretarissen en -ontvangers gedeeld met de toenmalige gemeenten Meerkerk en Nieuwland [bij Leerdam]. Bij de herindeling werd Leerbroek op 1 januari 1986 onderdeel van de gemeente Zederik, die op 1 januari 2019 opging in de gemeente Vijfheerenlanden. Hiermee ging het dorp over van de provincie Zuid-Holland naar Utrecht.

Traditioneel stemt bijna de helft van alle Leerbroekers SGP. Daarnaast hebben ChristenUnie en CDA ook een grote aanhang.

Religie[bewerken | brontekst bewerken]

De dorpskerk van Leerbroek is formeel eigendom van de Protestantse Kerk in Nederland. In de praktijk wordt de kerk uitsluitend gebruikt door de lokale Hersteld Hervormde gemeente. Predikant is ds. N. den Ouden. De kerkelijke gemeente heeft circa 1000 leden waarvan ongeveer de helft niet in Leerbroek woont, ze vervult dan ook een streekfunctie. De kerkdiensten staan bekend om het langzaam zingen op hele noten. De kerkgemeente is de enige in Leerbroek.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Leerbroek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.