Schoonrewoerd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schoonrewoerd
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Schoonrewoerd (Utrecht)
Schoonrewoerd
Situering
Provincie Vlag Utrecht (provincie) Utrecht
Gemeente Vlag Vijfheerenlanden Vijfheerenlanden
Coördinaten 51° 55′ NB, 5° 7′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
1.655[1]
Overig
Postcode 4145
Netnummer 0345
Woonplaatscode 2272
Foto's
Schoonrewoerd.jpg
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Schoonrewoerd is een dorp met circa 1.655 inwoners in de gemeente Vijfheerenlanden in de Nederlandse provincie Utrecht. Het ligt tussen Leerdam en Zijderveld.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het is in 1023 gesticht door Jan van Arkel.

In juni 1482 werd de kerk van Schoonrewoerd ingenomen door circa 30 ruiters die afkomstig waren uit de richting van Gorinchem. De toren werd zo ingericht dat het diende voor uitvallen voor plundertochten in de omtrek. Bij een van de plunderingen ter hoogte van het dorp Everdingen werden burgers van Culemborg gevangen genomen, waarna Jasper van Culemborg de toren van Schoonderwoerd ging belegeren. 14 van de 30 krijgsmannen kregen een vrijgeleide, de rest werd gedood of gevangengenomen tot de laatste drie overlevenden werd de Schoonwoerdse kerk bestormd waarbij de toren al grotendeel beschadigd was[2]

Bij de vorming van de gemeente Schoonrewoerd op 1 januari 1812 gingen ook Hei- en Boeicop deel uitmaken van deze gemeente. Op 1 april 1817 werd Hei- en Boeicop een zelfstandige gemeente. Op 1 januari 1986 werd Schoonrewoerd bij gemeente Leerdam gevoegd. Met Leerdam ging Schoonrewoerd op 1 januari 2019 op in in de fusiegemeente Vijfheerenlanden, die deel ging uitmaken van de provincie Utrecht.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

In Schoonrewoerd is een hervormde kerk, een gereformeerde kerk (beide PKN) en, per januari 2013, een kerk voor de Hersteld Hervormde Gemeente.

Buiten Schoonrewoerd is natuurbezoekerscentrum de Schaapskooi.

Schoonrewoerd is bekend van het Schoonrewoerdse Wiel of het Wiel van Bassa, het grootste wiel van Nederland, dat ontstaan is bij een dijkdoorbraak in 1573. De dijk die doorbrak was de Diefdijk, de grens tussen Holland en Hertogdom Gelre. De Diefdijk is in 1284 aangelegd om de Vijfheerenlanden te beschermen tegen wateroverlast vanuit Gelre.

Bedrijven[bewerken | brontekst bewerken]

In Schoonrewoerd is het hoofdkantoor van Le Groupe Bel genaamd Bel Nederland gevestigd, tevens wordt er Leerdammer kaas geproduceerd.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

  • CBS Noachschool
  • CBS De Regenboog (tot 2014)

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Met de auto is Schoonrewoerd bereikbaar vanaf Leerdam via de N484. Dicht bij ligt de A2.

Met het openbaar vervoer is Schoonrewoerd te bereiken met buslijn (2)85 (Leerdam - Schoonrewoerd - Vianen - Utrecht) van U-OV.

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Schoonrewoerd van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.