Leerdammer kaas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leerdammer kaas
Leerdammer kaas
Herkomst Leerdam
Vetgehalte 45%
Vorm Wiel
Gewicht 12 kg
Type half harde kaas
Oorsprong gepasteuriseerde koemelk
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Leerdammer is sinds 1977 de merknaam van een Nederlandse kaassoort uit omgeving van de Utrechtse plaats Leerdam. Het merk is sinds 2002 eigendom van het Franse kaasbedrijf Le Groupe Bel dat in 2021 opging in Groupe Lactalis.

Leerdammer kaas dateert uit het begin van de jaren 1970. Een kaasfabrikant uit Leerdam en een handelaar uit Schoonrewoerd ontwikkelden een kaassoort met de smaak van Goudse kaas en de gaten van Emmentaler. Later kwamen er ook andere variaties en smaken. De kaas wordt geproduceerd in Schoonrewoerd nabij Leerdam en in Dalfsen (Overijssel), waar alle rechthoekige kazen worden geproduceerd die verwerkt worden in de voorverpakte kaas. Het stremsel van deze kaas is van vegetarische oorsprong.[1]

De smaak van Leerdammer lijkt een beetje op die van Emmentaler, Leerdammer heeft een iets rondere smaak. Bovendien heeft de kaas een zoete nootachtige smaak die toeneemt naarmate de kaas ouder wordt.

Kenmerkend voor de vorm van de ronde kazen is, dat één rand van de kaas (bijna) recht is, terwijl bij bijvoorbeeld Goudse kaas beide randen rond zijn.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]