Stremsel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De productie van kaas

Stremsel is een complex van spijsverteringsenzymen dat aanwezig is in de maag van ieder zoogdier. Het wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van kaas.

Stremsel bevat de eiwitsplitsende enzymen chymosine, pepsine en een proteolytisch enzym (protease), die zorgen voor het samenklonteren (coaguleren) van bepaalde melkeiwitten, waardoor vaste (wrongel) en vloeistoffen (wei) van elkaar gescheiden worden. Chymosine is zeer actief. Er is maar heel weinig van nodig om kaas te maken. Eén liter kalfsleb bevat voldoende chymosine om 10.000 liter melk (bij 34°C) binnen drie kwartier te laten stremmen.

Stremsel wordt voornamelijk gewonnen uit de lebmaag van kalveren als nevenproduct van de kalverslachterij, dus niet geschikt voor vegetariërs. Stremsel kan ook gewonnen worden uit de maag van andere zoogdieren. Daarnaast zijn er alternatieve methoden waarbij dieren ontzien worden. Door middel van genetische modificatie van een bacterie waarbij het gen van een kalf is ingebracht, kan dit stremsel geproduceerd worden. Ook wordt stremsel geproduceerd door micro-organismen.[1]