Feta

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Feta
Feta
Herkomst Griekenland
Vetgehalte ≥43
Vorm rechthoekig blok
Hoogte 10–12 cm
Gewicht 450–550 g
Type witte kaas
Oorsprong schapenmelk (≥70%) en geitenmelk
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Feta (Grieks: φέτα) is een Griekse kaas die behoort tot een familie van witte kazen waartoe ook bijvoorbeeld beyaz peynir (Turkije), sirene (Bulgarije) en telemea (Roemenië) behoren. De kaas wordt gemaakt van schapenmelk, eventueel aangevuld met geitenmelk. Er bestaan ook op feta gelijkende kazen op basis van koemelk. Feta wordt gezouten en geconserveerd in een zoutoplossing (dit kan ofwel water ofwel wei zijn), gedurende een periode van minimaal twee maanden. Feta droogt snel uit wanneer hij uit de zoutoplossing wordt gehaald.

Originele feta wordt nog steeds gemaakt door schaapherders in de mediterrane bergen, van ongepasteuriseerde melk. Binnen de Europese Unie is feta sinds juli 2002 een Beschermde Oorsprongsbenaming. Alleen kaas die op traditionele wijze geproduceerd wordt in bepaalde delen van Griekenland (zie paragraaf Feta-besluit) en die gemaakt wordt van schapenmelk of een mengsel van schapenmelk en maximaal 30% geitenmelk uit hetzelfde gebied mag de naam "feta" dragen. Het proces om feta een Beschermde Oorsprongsbenaming toe te kennen wekte verzet op van kaasmakers elders in Europa die een soortgelijk product maken. Arla Foods bijvoorbeeld, een Deens bedrijf dat een feta-achtige kaas van koemelk maakt, mocht door het besluit zijn product niet meer "feta" noemen en hanteert sindsdien de naam "Apetina" voor zijn kaas. Heden ten dage wordt op feta gelijkende kaas die niet aan de voorwaarden voor de Beschermde Oorsprongsbenaming voldoet dikwijls verkocht onder namen als "mediterrane kaasblokjes" of "witte kaas".

Feta is wit, normaal gesproken in de vorm van rechthoekige plakken, en kan variëren van zacht tot halfhard met een prikkelende, zoutige smaak die varieert van mild tot scherp. Het droge vetgehalte bedraagt volgens de wetgeving minimaal 43 procent; de meeste feta zit rond de 45 procent melkvet.

Feta-besluit[bewerken | brontekst bewerken]

In de Griekse kaaswinkeltjes hangt vaak een grote plaat met daarop het “Feta-besluit”. Deze bevat de 15 geboden waaraan feta dient te voldoen volgens de Griekse wetgeving.

De tekst in het Nederlands:

De vijftien Feta-geboden

 • Het is een stukje van ons culturele erfgoed, dat we, op elke wettige manier, moeten beschermen en propageren.
 • Het vormt een belangrijk onderdeel van onze voeding, omdat ieder van ons meer dan 10 kilo per jaar verbruikt; iets wat met geen enkele andere kaas in de wereld gebeurt.
 • Erkend door de Europese Unie als een traditioneel Grieks product met Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB).
 • De betrouwbare toepassing van haar wettelijk vastgestelde normen is vereist voor de voortzetting van de bescherming van haar door de E.U.
 • Positieve perspectieven voor een succesvolle handel worden alleen gegarandeerd door een hoge kwaliteit van het product en een concurrerende kostprijs.
 • Wordt vervaardigd en rijpt enkel en alleen in door de wet bepaald begrensd gebied, tot welke behoort West-Thracië, Macedonië, Epirus, Thessalië, Centraal-Griekenland, de Peloponnesos en de prefectuur van Lesbos, van verse schapenmelk of van een mengsel daarvan met maximaal 30% geitenmelk, die wordt geproduceerd door dieren, die op traditionele manier gevoerd worden in bovengenoemd gebied en waarvan het voedsel gebaseerd is op de natuurlijke flora.
 • Rijpt gedurende ten minste 60 dagen.
 • Het watergehalte mag niet meer bedragen dan 56%, terwijl het droge vetgehalte ten minste 43% moet zijn.
 • De vervaardiging is verboden buiten het door de wet bepaald begrensde gebied van productie.
 • De vervaardiging van feta van schapen- en geitenmelk die niet daar geproduceerd is, is verboden binnen het gereglementeerde afgebakende gebied.
 • Het gebruik van andere soorten melk dan schapen- en geitenmelk is verboden.
 • Het is verboden bij het ruwe product dat men voor kaasvervaardiging gebruikt koemelk, gecondenseerde melk, melkpoeder, melkeiwitten en caseïne toe te voegen.
 • Verboden is het gebruik van antibiotica, conserveermiddelen en kleuren in alle stadia van productie.
 • Het is ook verboden op de verpakkingsinformatie voedingsbeweringen te vermelden die niet met de werkelijkheid stroken en de consumenten misleiden.
 • Volgens handelseconomisch besluit is het verboden om in een Griekse boerensalade andere kaas dan feta te gebruiken.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]