Beluister (info)

Everdingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Everdingen
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Everdingen (Utrecht)
Everdingen
Situering
Provincie Vlag Utrecht (provincie) Utrecht
Gemeente Vlag Vijfheerenlanden Vijfheerenlanden
Coördinaten 51° 58′ NB, 5° 9′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
1.200[1]
Overig
Postcode 4121
Netnummer 0347
Woonplaatscode 2840
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Everdingen is een dorp en voormalige gemeente in de gemeente Vijfheerenlanden, in de Nederlandse provincie Utrecht. Everdingen ligt in de streek Vijfheerenlanden ten zuiden van de rivier de Lek aan de Lekdijk. De oostgrens van Everdingen wordt gevormd door de Diefdijk, welke tevens gemeente- en provinciegrens is. In de 19e eeuw is nabij de plaats Everdingen (daar waar Lekdijk en Diefdijk elkaar raken) als onderdeel van de Hollandse Waterlinie het Fort Everdingen gebouwd.

Everdingen behoorde eerder tot de provincies Gelderland en Zuid-Holland.

Ten westen van het dorp ligt knooppunt Everdingen, de kruising van de rijkswegen A2 en A27.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Everdingen maakte vanouds deel uit van het graafschap Culemborg en kwam als deel van dat graafschap in de Franse tijd bij de provincie Gelderland. Op 1 januari 1812 werd Hagestein bij de gemeente gevoegd. Omdat het gebied van Hagestein op 19 september bij 1814 aan de provincie Utrecht werd terug gegeven, ontstond de merkwaardige situatie dat de gemeente in twee provincies lag. Op 1 januari 1818 werd Hagestein weer een zelfstandige gemeente en lag de gemeente Everdingen dus weer alleen in Gelderland. Op 1 januari 1821 werd Everdingen bij de provincie Zuid-Holland gevoegd. Op 1 januari 1986 werd Everdingen onderdeel van de gemeente Vianen, welke op 1 januari 2002 bij de provincie Utrecht is gevoegd. De gemeente Vianen ging op 1 januari 2019 op in de nieuw gevormde gemeente Vijfheerenlanden.

De naam Everdingen is al in 1284 bekend, wanneer de grootgrondbezitters uit de buurt door de heer van Everdingen worden uitgenodigd om samen te komen en afspraken te maken over de afwatering van het veen en het dijkonderhoud.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het dorp kent een actief verenigingsleven met o.a. voetbalvereniging SC Everstein, tennisvereniging LTV Gouwenes, muziekvereniging Door Eendracht Sterk en de Oranjevereniging.

Everdingen heeft een dorpshuis, genaamd 't Knooppunt. Naast het dorpshuis zit (dankzij het initiatief van Stichting Vitaal Dorp) sinds 2014 de dorpswinkel Winkel & Zo, in 2016 aangevuld met de dorpstuin Landgoed Everstein. Verder is er een basisschool.

Everdingen heeft twee kerken: de Sint Petrus en Pauluskerk en de hervormde kerk.

Plaatsen in de buurt[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Everdingen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.