Meerkerk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Meerkerk
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Meerkerk
(Details)
Meerkerk (Zuid-Holland)
Meerkerk
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Zederik Zederik
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 59′ OL
Algemeen
Inwoners (30 april 2017) ca. 3.740[1]
Overig
Postcode 4231
Netnummer 0183
Detailkaart
Locatie in de gemeente Zederik
Locatie in de gemeente Zederik
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Meerkerk is een dorp en voormalige gemeente in de gemeente Zederik, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Met 3.740 inwoners is Meerkerk de grootste plaats van de gemeente Zederik. Het moderne gemeentehuis dat in 1991 gebouwd is staat in Meerkerk en herbergt het bestuurlijke centrum. Meerkerk ligt in het uiterste oosten van de Alblasserwaard. Meerkerk werd op 1 januari 1986 in gemeente Zederik gevoegd. Sommige delen van de oude gemeente Meerkerk zijn nu onderdeel van andere gemeentes.

Geschiedenis[bewerken]

De naam komt als eerst voor in een oorkonde van het Kapittel van Sint Marie te Utrecht, in 1266 en 1267. Het dorp is rond 1000 gesticht als nederzetting. Waarschijnlijk is het vernoemd naar een stuk land genaamd het Meer, dat vlak bij een kerk lag. De kerk in Meerkerk werd gebouwd rond 1400. In 1828 is deze afgebrand en weer opnieuw opgebouwd. Rond 1418 heersten de Heeren van Brederode over het gebied. Zij bestuurden het land als een soevereine heerlijkheid. Tussen de Brederodes en de Van Arkels werd soms strijd geleverd, waarbij ook Meerkerk betrokken was.

In 1886 wordt het Merwedekanaal gegraven langs Meerkerk. Dit kanaal was een onderdeel van een de zogenaamde Amsterdam-Gorinchem route. Dit kanaal wordt nog steeds druk bevaren. De oude draaibruggen die Meerkerk rijk was zijn vervangen door moderne ophaalbruggen. Eén van de laatste scheepjesbruggen van Nederland was ook nog in Meerkerk te vinden. Deze brug is nu een museumstuk in Rotterdam. In Meerkerk staat een Hervormde Kerk, met gotische koor uit de 15e eeuw. Monumentaal is de hofstede (1640) aan de Zouwendijk

De Zouwendijk is gelegen aan een moerasachtig gebied, genaamd de Zouwes. Hierdoorheen loopt een klein riviertje de Zederik. De gemeente is hier naar vernoemd. In Meerkerk ligt nog een kleine sluis, de Zederiksluis.

Meerkerk was ook een onderdeel van een grote weg die door het dorp liep. Deze weg maakte deel uit van de route Parijs-Amsterdam en werd aangelegd door Napoleon. Het verhaal gaat dat Napoleon op één van zijn reizen in Meerkerk heeft overnacht.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Evenementen[bewerken]

Een belangrijk evenement in Meerkerk is het jaarlijkse Tractor-pulling-festijn.

Verkeer en vervoer[bewerken]

Meerkerk ligt naast de A27, richting Gorinchem en Utrecht. Bij de op -en afrit bij Meerkerk is ook het busstation Meerkerk Knooppunt A27 gesitueerd.

In Meerkerk wordt het busvervoer in het dorp verzorgt door de U-OV lijn 572 (Leerdam Station - Meerkerk Knooppunt A27) die de verbinding naar Leerdam verzorgt. Daarnaast rijdt Qbuzz Streekbuzzlijn 81 tussen Utrecht Centraal, busstation Jaarbeurszijde en Meerkerk, Knooppunt A27. Daarnaast rijdt de U-OV buurbus 703 (Leerdam - Lexmond - Ameide)

Langs de A27 buiten Meerkerk staat het busstation Meerkerk, Knooppunt A27 (voorheen Meerkerk P+R) hier worden overstappen geboden in verschillende richtingen. De volgende lijnen stoppen hier:

  • Qbuzz Streekbuzzlijn 75 (Sliedrecht Burgermeester Winklerplein - Meerkerk Knooppunt A27)
  • Qbuzz Streekbuzzlijn 79 (Meerkerk Knooppunt A27 - Hoornaar - Gorinchem)
  • Qbuzz Streekbuzzlijn 80 (Meerkerk Knooppunt A27 - Arkel - Gorinchem)
  • Qbuzz Snelbuzzlijn 387 (Utrecht Centraal Jaarbeurszijde - Gorinchem Station)
  • Qbuzz Snelbuzzlijn 388 (Utrecht Centraal Jaarbeurszijde - Rotterdam Kralingse Zoom)
  • U-OV belbuslijn 572 (Meerkerk Knooppunt A27 - Leerdam)

Geboren in Meerkerk[bewerken]

Zie ook[bewerken]