Pontonbrug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Amerikaanse noodbrug over de Inn in 1945
De Kraneschipbrug, een moderne pontonbrug in Rotterdam; 2014.

Een pontonbrug (ook wel: schipbrug) is een brug die drijft op het water op meerdere pontons.

Voor- en nadelen[bewerken]

Een pontonbrug is een snelle en goedkope manier om een oeververbinding tot stand te brengen. De onderdelen, pontons en rijdek, kunnen met vrachtwagens worden aangevoerd. Vooral het leger maakt hiervan gebruik.

Een belangrijk nadeel is de hinder voor de scheepvaart, er kan niet onderdoor gevaren worden. De enige manier om scheepvaartverkeer door te laten is door een gedeelte van de brug weg te varen. Permanente bruggen hebben daarom een uitvaarbaar gedeelte en soms een ophaalbrug bij een van de landhoofden. Bij ijsgang in de rivier moeten de drijvende bruggen naar de kant worden gehaald.

Een pontonbrug is nogal beweeglijk als een gevolg van de stroming in de rivier en verschillen in de waterstand over de tijd. Het verkeer over de brug heeft ook een effect. Bij het passeren van zware vrachtwagens worden wegdek en pontons naar beneden weggedrukt en komen na het passeren van het voertuig weer omhoog.

Nederland[bewerken]

In Nederland waren er tot de bouw van de verkeersbruggen in de jaren 30 permanente schipbruggen, onder meer van Arnhem, Deventer, Doesburg en Vianen.

De Koningin Emmabrug in Willemstad op het eiland Curaçao (bekend als pontjesbrug) kan voor het scheepvaartverkeer geopend worden door hem aan één zijde weg te varen. De andere zijde van de brug scharniert op het landhoofd.

Door de gemeente Amsterdam werd van april tot augustus 1945 vanwege brandstofgebrek met gemeentelijke veerponten een vaste verbinding tot stand gebracht tussen het centrum van de stad en Amsterdam-Noord, zodat mensen het IJ te voet konden oversteken om voedsel te halen. Er bevond zich een uitvaarbaar gedeelte in voor de scheepvaart.[1]

In Alphen aan den Rijn werd in 2015 een tijdelijke pontonbrug geplaats. De brug werd er geplaatst omdat er in de zomer van 2015 een nieuw te plaatsen brugdeel op een paar naastgelegen huizen viel, zie Koningin Julianabrug (Alphen aan den Rijn).

Koninklijke Landmacht[bewerken]

Bij de Koninklijke Landmacht is het 105 Brugcompagnie van het 101 Geniebataljon gespecialiseerd in het leggen van pontonbruggen zowel in operationele als in civiele situaties. Het bekendst zijn de pontonbruggen die elk jaar gelegd worden tijdens de Nijmeegse Vierdaagse over de Maas bij Cuijk en tijdens de Rode Kruis Bloesemtocht over de Linge tussen Geldermalsen en Beesd.

1rightarrow blue.svg Zie ook: 101 Geniebataljon